Орвел

Подели

Да ли знате ко је Ерик Артур Блер? Не знате? Не брините, ретко ко и зна. Ни ја нисам могао да се сетим да је то био псеудоним Џорџа Орвела, енглеског писца кога називају највећим пророком 20.века. На интернету можете пронаћи доста о њему и његовим књигама, чак и екранизације неких, па зашто бих онда губио време да о њему и ја пишем? Зато што ме је изненадило да и поред садашње доступности информација људи још увек не знају каква је узрочно-последична веза између Орвела и “великог брата“. А да бих то објаснио морам укратко објаснити једно од његових највећих дела, а то је књига “1984.“.

Укратко, дело је настало 1949. године са јасном алузијом на тоталитаристички режим Стаљина у тадашњем СССР-у, што сам за сазнао на основу чланка у “Плејбоју“ пре тридесетак година (како је “Плејбој“ постао неизбежна литература у тим пубертетским годинама неки други пут). Пошто је био нахваљено узео сам да прочитамкако је Орвел замишљао свет у тада далекој будућности у којој сам управо живео. Након глобалног рата на планети остају свега три државе-континента: Океанија, Евроазија и Истазија, са истим тоталитарним режимом и једнопартијским системом на челу. Једини циљ је очување власти по сваку цену, чему служе четири министарства-истине, љубави, мира и обиља, која се служе застрашујућим репресивним механизмима: прекрајањем историје (што је била алузија на чувено „ретуширање“ фотографија са којих су нестајали Стаљинови политички противници), брисањем и мењањем појединих историјских догађаја, затим „новоговор“-изопачен језик прекројен тако да у корену сасече сваку могућност здраве мисли-чувена кованица из романа је „злосекс“, смишљена да у корену секс и љубав декларише као несто строго забрањено од стране Партије. Иначе у оригиналу ’’Sexcrime’’ је насловна нумера за филм из 1984. у извођењу дуета Јуритмикс (Euritmix).Основна три начела режима приказана су кроз слогане

РАТ ЈЕ МИР, СЛОБОДА ЈЕ РОПСТВО и НЕЗНАЊЕ ЈЕ МОЋ.

 Најмоћније оружје репресивног режима ипак је „Телекран“, уређај способан да у исто време прима и шаље слику и тон, могао је ухватити сваки звук, чак и најтиши шапат јер је био постављен у сваком кутку Лондона где се радња одиграва. Сваки становник је у сваком моменту и на сваком месту захваљујући бројним“Телекранима“ био под присмотром. Управо тај “Телекран“ назван је „Велики брат“ (“Велики брат те посматра“ је израз из књиге) и то је та веза коју сам хтео да објасним.

Главни јунак је Винстон Смит који у једном министарству тоталитарне државе Океаније ради на лажирању историјских чињеница. Смит постаје незадовољан својим животом, те временом постаје противник таквог система и на крају буде ухапшен, мучен и преваспитан…

 Дело “1984.“ мрачније је од Кафкиног „Процеса“ и спада у једно од најбољих антиутопијских дела у историји књижевности, а за неке је и најбоље. Због детаљног описа тоталитарног режима повезаног са култом личности које уништава грађанске слободе и размишљање роман је у неким земљама био забрањен. Пошто је заједно са “Животињском фармом“, коју је Орвел написао пре “1984.“ у потпуности описао данашње стање у друштву оба бих романа уврстио у обавезну лектиру у школама. Тешко је набројати шта се све од цитата из његових дела написаних пре 69 година остварило (за разлику од Нострадамусових “пророчанстава“), тако да ћу у наставку оставити пар веза на којима можете прочитати неке од навода.

Кога интересује књига може је прочитати овде.
Ко нема живаца да чита нека погледа филм “1984.“ из 1984. године (има и верзија из 1956.) који је у овом времену више него актуелан. Орвел је умро 1950. године јер је у време писања “1984.“ већ боловао од туберкулозе.

Ако вам се медији конторлисани од једне политичке партије, новинари који слепо прате налоге те исте партије, фалсификовање и фабриковање вести, константно лагање и пропаганда у циљу стварања аморфне хипнотисане гомиле од људи учине познатим, онда нисам џаба кречио.

 


Подели

Оставите коментар

Scroll to Top