Аутодеструкција (1)

Подели

 

У једној од група блогера, у коју сам био убачен од стране других чланова групе, пре неког времена постављен је чланак о падежима у српском језику написан на латиници. У коментару испод тог блога сам написао да је текст користан, али је глупост писати о граматици српског језика на туђем писму.

На тај коментар неколико припадница групе ме је, наравно без икаквих аргумената, ,,упозорило“ да је и латиница ,,наше писмо“, на шта сам поставио везе према претходним чланцима на блогу (Зашто ћирилица?, Дискриминација, Апсурдистан), у којима сам објаснио колика је подвала теза о равноправности писама и ,,богатству двоазбучја“, због чега су Срби у сопственој држави најдискриминисанији народ. И онда ме је једна од очигледно писменијих назвала ,,задртим и неотесаним“ (слика испод).

Као што сам ко зна колико пута радио на друштвеним мрежама и њој сам у одговору покушао да укажем на неке чињенице, које је требала да зна пре коментарисања:
,,Госпођо драга, да сте прочитали неки од горе наведених чланака на мом блогу не бих морао да Вам објашњавам, јер бисте ваљда схватили следеће:
ПРВО: Српска ћирилица се налази у списку тастатура још од појаве Виндоуза 95, значи од 1995.године (причам из личног искуства, а вероватно и раније), и поставља се избором корисника у контролној табли (Control Panel). Тиме СВИ уређају који користе оперативни систем Виндоуз имају могућност постављања ћириличне тастатуре за рад на истим (за Линукс да и не причам). Без обзира како је тастаура физички изгледала она је имала сва ћирилична слова, како тада, тако и сада. Значи за употребу ћирилице на рачунарима одавно не постоје никакви технички проблеми. Ако не знате где се подешава врста тастатуре којом куцате то Вам може подесити било које дете које се служи рачунаром.
ДРУГО: Ако Вам је битан физички изглед тастауре имате одавно и ћириличне тастауре у набавци, као на слици испод. Коштају од 800-1200 динара, рецимо овде. Можете и преносне рачунаре наручити са ћириличном тастуром (питао у Асусу), само што није рентабилно да се наручи пар комада (али може). Зашто ћириличне тастуре нису обавезне приликом набавке рачунарске опреме за државне институције? Зато што је земља под окупацијом, ваљда је то јасно.


ТРЕЋЕ: На свим мобилним уређајима са Андроид платформом имате у Плеј продавници бесплатан програм који се зове Славдроид, који на Ваше уређаје поставља ћириличну тастатуру, у потпуности функционалну, а која у себи наравно има и бројчану и латиничну (мењају се једним додиром екрана). На Епловим уређајима (Mac, iPhone, iPad) ћирилична тастатура се прво увезе у ОС, а затим постави на уређај, тако да ни ту не постоји проблем.
Надам се да сам у претходне три тачке Вама, а и осталима, успео да објасним да СВИ уређаји одавно имају могућност рада се ћириличном тастатуром, чак и Ваш ,,мобил“, чак и Ваш ,,лаБтоп“. Можете ли да замислите то чудо да у 21.веку има још оних који то не знају?

Следећа ствар коју очигледно не разумете је појам СЛУЖБЕНОГ језика и писма. Нико ниједном речју није ЗАБРАЊИВАО латиницу, нити латиницу треба изгурати из употребе, јер што више писама и језика знаш више вредиш, па тако нико ни Вама, ни другима не оспорава преписку на друштвеним мрежама на латиници која је ПРИВАТНА. То је ствар избора и поштовања свог народа, културе и националног идентитета. Али оно што је ЈАВНО, а писање на блогу који виде сви на интернету јесте јавна реч, то је СЛУЖБЕНО, па би самим тим требало да буде на службеном језику и писму, поготово, наглашавам, ако се ради о нечему као што је граматика СРПСКОГ језика. Зато сам и написао да је блог о српској граматици писан на писму које у то време није ни постојало за мене глупост. Можда Ви и остали имате неки други назив за то, али за мене је због претходно наведеног то што сам рекао.

Још већа глупост, пардон: будалаштина, бесмислица или тотално модерно ,,нонсенс“, је сврставати латиницу у српско писмо, јер латиница чију је реформу започео Вук Караџић, а завршио Ђура Даничић може бити само једно од писама српског језика (српски језик може да се пише и другим писмима као што знате). Реформа латинице је учињена на сугестију Ватикана ради Срба католичке вероисповести, који су живели на окупираним подручјима где је званично писмо била латиница, како би се фонетски прилагодила ћирилици по систему један глас-једно слово (што никада није урађено). Исти ти Срби католичке вероисповести су се за језик и писмо које смо им дали у Првом и Другом светском рату, управо под благословом Ватикана, захвалили тако што су били највећи кољачи и мучитељи православних Срба. Да не бих дужио то Вам је као када би ВАШЕ возило стало због неког квара, дођу мајстори, поправе га и кажу ,,Ми смо га направили да ради, подесили смо седишта, волан и ретровизоре према нама-сада је НАШЕ.“

Надам се да сам успео да Вам објасним да шија и врат кроз историју никада нису били исто, а, ако је остала која ћелија сиве масе код Срба, никада ни неће. Сада је у окупираној земљи на делу промена свести код народа, због чега нам се потурају разни нео-лингвисти, набилокомписмупишући филолози и плаћени историчари који пропагирају ,,равноправност писама“, управо зато јер је ,,богатство двоазбучја“ један од највећих узрока хаоса у држави (пошто не постоји нигде у свету, не треба ваљда и то да објашњавам). И уместо да се тој насилној промени свести одупремо  радећи на заштити српског језика, од којег су настали остали језици на овим просторима, и тог, најпростијег на свету, НАШЕГ писма, Ви и Вама слични нас који то радимо омаловажавате и вређате називајући нас задртим и неотесаним?
Интелигентно, зар не?

Након овог коментара администратор ме је искључио из групе. И да зло буде веће администратор је госпођа на чијем профилу пише да је завршила Филолошки факултет, одсек Српска књижевност и језик! Тако нас Чуваре ћирилице они који се баве писањем на лаБтопу нападају, а они који би први требали да стану у одбрану српског језика и писма блокирају на друштвеним мрежама.

Зашто је то тако? Зато што је српска аутодеструкција најбоља на свету!

Постоји ли друго објашњење у 21.веку за изговор ,,техничке природе“ што се неко не служи сопственим писмом у раду на рачунару или мобилном уређају? Овде не причам о избору, већ само о техници. Да би ,,проблем техничке природе“ елиминисали као изговор, ево за оне који не знају како да подесе ћириличну тастатуру на својим уређајима све на једном месту:
1. Подешавања за оперативне системе Виндоуз Икс-Пе (Windows XP), Линукс (Linux) и Мекинтош (Macintosh) имате овде, као и на Википедији.
2. Подешавања корак по корак у сликама за Виндоуз Икс-Пе имате овде, а видео овде.
3. Подешавања за Виндоуз 7 имате овде.

4. Ако имате мобилне уређаје са Андроид оперативним системом подешавања за разне ћириличне тастатуре имате овде.
Испод је изглед тастауре у програму Славдроид на Самсунг Галакси мобилном телефону.

5. За АјФон (iPhone) имате овде.
6. За мобилне уређаје са Виндоуз 8 и 8.1 ОС имате овде.
7. За мобилне уређаје са Виндоуз 10 ОС имате овде.
8. Програми за писање ћириличким писмом преко свих мобилних телефона који подржавају јава игре и имају ВМА (WMA) додатак за слање порука из јава програма (MIDP 1.0 и MIDP 2.0 профил), имате овде.
9. За старије моделе телефона имате овде, овде и овде.

Сва горе наведена подешавања онај кога је интересовало могао је са пар кликова наћи на интернету. Ако је то већ све тако приступачно и лако, значи да ,,проблем техничке природе“ у раду на рачунарима више од двадесет година не постоји. И онда долазимо до питања избора, односно зашто Срби не користе сопствено писмо већ траже изговор да га не би користили? Да ли је разлог само у томе што се држава и њене институције у комуникацији са грађанима не придржавају Устава и закона? Шта се у ствари жели постићи подметањем некада комунистичког, сада другосрбијанског кукавичијег јајета у виду ,,равноправности писама“? Иако све можете пронаћи на интернету, на та и друга питања одговор ћу и ја покушати аналитички да дам у следећим наставцима овог текста.

 


Подели

4 thoughts on “Аутодеструкција (1)”

 1. Јован Одоровић

  Свака част. Једино што могу да замерим, је ситна недоследност. Наиме, по мом скромном мишљењу (а ја сам по струци инжењер геодезије, не лингвиста…) називе компанија и робних марки би требало писати у оригиналу… Дакле, Windows, а не Виндоуз… Или, ако си већ кренуо ћирилицом (Епл…), онда и Ајфон, Ајпед, итд, да се сад не враћам горе на текст па да све цитирам… Са осталим се у потпуности слажем…

 2. Као што рече легендарни Данило Бата Стојковић у улози Сајџије у „Балканским правилима“:
  „Пуно је …ала овде …“
  https://youtu.be/I54dyfjV8bY

  Не вреди се са сваким расправљати, не заборави с ким имаш посла.

  Додао бих само да је за FireFox доступан јако добар додатак „Transliterator“ врло елегантно решава проблеме ћирилице и латинице…

Оставите коментар

Scroll to Top