Ванредно стање или редовно срање?

Подели

 

Устанем јутрос и умијем се. Радим нешто на компјутеру док се Алекса не пробуди.
Устаје око 8.30 и одлази у купатило. Док му спремам доручак излази и каже ,,Тата, нема воде“. Ја на славину да наспем воду у кувало за чај-стварно нема.
Доручковали смо на брзака, пошто он има данас пробни тест из српског језика за пријемни у средњу школу. Одлази негде око пола десет код мајке да га сестра мало преслиша.

Навлачим протезу и крећем да дам крв.

Ауто неће да упали. Каламатор издан’о за време карантина.

Зовнем зета, зет дође за десетак минута и на каблове ,,на пола зуба“ упали ауто.

Зовем Ацу из ,,Рица-комерца“ да видим има ли времена да испита акумулатор и види да ли је скроз умрео, или је на респиратору због короне. Каже да дођем.

Одем у ,,Ушће промет“, где му је радња, и чекам неког лика који купује, чини ми се пола радње, на крају и двоје патоснице, које је Аца једва скинуо са сајли којим их чува од ,,случајних намерника“.

Прикачи апарат, екран покаже 27%, акумулатор празан, није паљен неких десетак дана сигурно, а можда и више. Провери да ли је неки потрошач можда укључен, па да негде вуче струју-на екрану 0,03, каже да је то како треба и да нема ништа укључено. Скине мој акумулатор, донесе други, намонтира, а мој остави на пуњење.

Свратим у ,,Линду“, кад је већ ту, купим пар ствари и кренем у Културни центар.

Једва се попнем (неће мене убити корона, но крканлук у карантину), дам крв и сав знојав кренем кући. Протеза увелико ,,жваће“ (спада) од зноја, због чега сам и морао да кренем кући, иако сам имао још нешто планирано.

Дођем кући и одмах по спуштању ствари на сто крећем у купатило да оперем руке. Цврц, заборавио да је искључена вода.

И тада почиње…

Отварам на компу сајт ЈКП ,,Водовод Шабац“ и зовем број 0800 322321 са слике испод у 14.04ч, ваљда намењен за давање обавештења.

Добијам аутоматску поруку: ,,НА ЗАХТЕВ ПРУЖАОЦА УСЛУГЕ ПОЗИВАЊЕ ОВОГ БРОЈА НИЈЕ ДОЗВОЉЕНО СА МРЕЖЕ СА КОЈЕ ПОЗИВАТЕ“. (Ко има VLC media player или неки други може чути поруку на следећем линку> vodovod) И клик, прекид везе. Како није дозвољено позивати из ,,Телекома“, мреже која је (бар делом) у државним рукама? Зашто нигде на сајту не пише са које је мреже дозвољено звати? Шаљем им поруку са питањима преко форме са сајта.

Зовем другара који ради у ,,Водоводу“ да видим да ли он можда зна ко је и зашто искључио воду, звони до искључења-не јавља се.

Зовем Комуналну инспекцију, јавља се дежурна милиционерка. Кажем о чему се ради и питам да ли они имају информацију ко је и на основу чега искључио воду, а да притом није обавестио никога да ће вода бити искључена. Пита који сам број звао, кажем. Даје ми број 347-611 и каже да зовем тај број у ,,Водоводу“, а не онај са сајта.

Зовем. Јавља се човек, није се представио, кога питам исто питање као и милиционерку. Каже да ,,Водовод“ нема ништа с тим и да они не знају ко је искључио воду у згради (улици, кварту, откуд знам). Чек, чек: ко то неком другом у граду може без питања јавног предузећа намењеног за те послове да искључи воду? И чему онда служи та дежурна служба у ,,Водоводу“ ако не може да каже зашто негде у граду нема воде?

Покушавам да добијем начелника Градске управе Града Шапца и да њега питам. Нико се не јавља. Хоћу да им пошаљем поруку, јер пише да ће дати све од себе да одговоре у што краћем року.

И онда долази до изражаја наш чувени више пута плаћен и преплаћен информациони систему Градској управи: како год укуцате контролни код добијете поруку да сте га погрешно унели (слике испод).

Изнервиран зовем комуналну инспекторку надлежну за овај рејон. Ни она се не јавља. Зовем Комуналну милицију, заузето. Чекам. После сат и 19 минута звања разних бројева и слања порука, или покушаја слања, у 15.23 добијем везу са Комуналном милицијом и предајем пријаву против НН лица због  бесправног искључења воде станарима у згради Цара Душана 48 (улици, кварту).

У 15.37 чујем како вода брбоће кроз цеви.

У 15.51 се јавља комунална инспекторка и каже да они не раде од када су уведене ванредне мере, а да само дежурају на централи Комуналне милиције. Захваљујем се што се јавила.

И…шта? Неко ће рећи да сам ово џаба писао и да је неко нешто радио у граду, искључио воду, вода дошла и ништа. Господо, у улици Цара Душана се не врше никакви радови. Врше се у другим околним улицама (ваљда су настављени), али то ником не даје право да другоме искључи воду без икакве најаве. Ако се неко бахати по граду зато што је фаворизован као извођач радова, ако вам се на телефон јавног предузећа јави аутоматска секретарица која има фаворизованог мобилног оператера, ако вам дежурни у том истом јавном предузећу задуженог за воду у граду каже да не зна ко је где у граду искључио воду, ако ви на сајту градске управе не можете да поставите питање, захтев, жалбу на формулару одређеном за то, ако сат и 19 минута не можете да сазнате ко је и на основу чега у вашој згради, улици или кварту искључио воду, онда господо није у питању ванредно стање због недостатка имунитета на корона вирус, већ је то редовно, свакодневно срање, које трпимо због недостатка нечег другог.

 

 

 

 


Подели

Оставите коментар

Scroll to Top