Отворено писмо председнику Србије

Подели

Преносим текст са Фејсбук странице ,,Савесни Новинар“, чији оригинал имате овде.

 

Отворено писмо председнику државе
војник- “баштован“

Поштовани господине председниче,
због моју ЖЕНУ и сва збивања у последњих пар година морам да вам се обратим у име свих “баштована“ са југа Србије-тако нас војнике зову овде у Врање.

Прво морам да вам се захвалим што сте набавили 3 пари чизме, оне прве већ су зинуле. До пре месец дана ноге су ми биле као када се вратим с море, али ето нађоше овај други пар па се мало врати у нормалу. Оне треће још нисмо нашли, не ја него нико овде у Врање, не знам за Београд.

Како је кренуло лепо време и оде ова “корона“ кренули смо активно са обуком. Ове наше старешине заједно са командантом бригаде, кога ми из миља зовемо “Цоби ТРАВКА“, су веома образовани. Нови методи обучавања без коришћења наоружања и технике. Ја пре двадесет година нисам имао овако напорну обуку, а да наоружање нисам видео.
Шаљем вам и пар слика да вам дочарам.

Прво смо уређивали тенковску стазу око зграде, нисам знао да се тенковска стаза уређује тик уз зграду , али шта могу тенкисти да копају осим ровова и припреме тенковске стазе. Чак смо после тога земљу ситнили, равњали а на крају и семе траве бацали, ваљда да се блато нелепи за гусенице.
Од силне обуке која активно траје већ пар седмица нико у чети не може песницу да стисне.

Него да вас ја замолим да нам овај трећи пар, које још увек нисмо нашли, замените за опанке или гумењаке, јер је много незгодно кад због тешке обуке каменче уђе у ову нашу чизму, нити да газиш нити да скидаш чизму јер норму неможемо да постигнемо. Овако би опанке и гумењаке лако истресли.

Када дођем код жену, тешко јој могу објаснити да нисам био у њиви већ у касарни, али је некако убедим да је сада савремена и тешка обука. Замислите, она ме пита како немате фрезу него ради вас двадесет, и то десет дана а може да се уради за пар сати са фрезу. Каже, “да ли је онај твој старешина нормалан да расипа новац од државу, зна ли, каже она, колико је то 20 војника па пута 10 дневница што плати држава , а то се заврши са фрезу са пар сати“. Каже, “зар да држава плаћа војнике да раде баштовански посао“. Она не схвата да после овакве обуке пушка изгледа као перо, и једноставно се пожелимо тенкова, БВП, пиштоља и пушке колико их дуго нисмо видели. Тек сада разумем оно што кажу високи официри “пушка ти је ко жена“.

Када сам јој рекао да пешадинац мора да кречи, глетује, бетонира, а да се плавци врте са оно њихово тракторче што коси траву све у склопу савремене обуке, она се крсти.

Тешко ти је жени објаснити наш војнички посао.

Ову обуку појачавамо када год се најави у посету министар, начелник генералштаба, командант ков. А када се ви најавите месецима се обучавамо. Моја жена мисли да се то наши генерали доказују да би накачили који чварак више, да их није брига за нас, већ само мисле на своје дебело д…, али ја препознајем савремен систем обучавања. Такође бих вас молио да се више не најављујете већ дођите без најаве, већ смо и превише обучени. Председник је увек добродошао.

Када ме питала како се обраћамо једни другима, рекао сам са господине генерале, мајоре, потпуковиче а онај други део, како се они нама обраћају, сам прећутао. И мени је мало чудно, када нам не тако ретко кажу “ идиоте“, “магарчино“, “коњу“, “стоко“, па ја на селу и мом коњу тепам “Шарко“ а не говорим “ коњу један“. Али када видим да се виши официри нижим старешинама обраћају са сличним називима па и мало тежим, лако ми је да видим да је то стварно један савремен начин обучавања.

Увели су нам и награде и казне за физичку обуку. Нисам занао да оне наше високе старешине могу да постигну онакве резултате. Некада када видим папир са резултатима, појединци од стомака не могу чизме да обују, нико их није видео да су некада потрчали а трче и раде склекове и трбушњаке боље од 90 % војника, почне срце да ми прескаче колико сам поносан на садашњи систем војске.

Наш генерал “Цоби ТРАВКА“ је по завршетку обуке пешадинаца прошле године, када су завршили кречење, глетовања, замену црепова на дежурани, и врпцу секао, и са они његови дебели прсти, леб и со јео. Опет ће моја жена, “он као политичари, добро није и запевао, као да је болницу на ново изградио“. Женско не разуме војску и савремену обуку.

Када сам кретао у мировну операцију “ЛИБАН“ лепо је било организовано, узимали су нам по 500 еура када смо кретали и када смо се враћали. Жена ми каже “То су тешки криминалци“, не могу да објасним да је то било за испраћај са аеродрома и дочек на аеродрому јер је скупо закупити аеродром, неможе све држава да плати. Када је ухапшен доктор и подигнута истрага против официра из команде бригаде, притекао је у помоћ и наш генерал“ ТВ СИМКЕ или РАСПЕВАНИ СИМКЕ“ са ону његову ШОПКУ- која је тужилац у Врању а сада је аванзовала па је у тужилаштву у Нишу. Опет ће моја жена, “ видиш ли како су повезани и криминал и војска и судство, све је отишло у …., опет ће они да се извуку а ови који су их пријавили ће остану без посао“. А ја јој објашњавам да је наш ТВ СИМКЕ са своју жену ШОПКУ, само исправљао неправду, што да губе посао доктор, потпуковници, пуковник и генерал из команде бригаде за закуп аеродрома, као да су они те паре у џеп ставили. Јесте да ми није јасно што су остале без посао ове моје колеге које дадоше 500 еура за аеродром, нису прошли селекцију за ЛИБАН, а нису ни били на аеродрому ни у ЛИБАНУ, а били су на суду као сведоци. НЕ МОРА НИ МЕНИ СВЕ ДА БУДЕ ЈАСНО. МОРА ДА ЈЕ НЕКА ВОЈНА ТАЈНА.

“СЛЕПЦУ зар не чујеш цео град зна да су СИМКЕ И ШОПКА све средили да ће доктор отићи у пензију пре пресуде због болести а да ће се остало ставити у фијоку док остали не стекну услов за пензију“ опет ова моја. Ту сам се мало и поколебао, доктор оде у пензију па после доби наногницу због болести а не затвор, а ови виши официри одахнуше када доктор премину и после “тајац“. Чим је наступио тајац знао сам да су сви видели да је то грешка и да су наши високи официри из бригаде чисти ко суза, ма која фијока, није наша држава криминална творевина где ће наши генерали и њихове жене да стављају афере у фијоке и под тепихе.

Као да је са оне моје жене прешло све на моје колеге, и војнике, и подофицире и официре. Све више напуштају Војску Србије, кажу , малтретирају нас на све начине док они беру кајмак под маском Војске Србије и цивилно војне сарадње. Они нису свесни да код цивилно војне сарадње мора да се развија сарадња између тужилаштва и војске, јер је тужилаштво цивилно. КАКО ТО НЕ ВИДЕ !!!

Било је и судских епилога али се на крају испостави да нису криви ови што нас обучавају и називају нас “ МАГАРЦИМА“ “ СТОКОМ“ “ КОЊИМА“, што нераде по закону већ називају себе и ЗАКОНОМ и СИСТЕМОМ већ они који су се бунили “САВРЕМЕНОЈ ОБУЦИ“.

У обучавању смо имали и једну врсту “ДРИЛА“. Још један савремени вид обучавања, мајор па још и командант батаљона је редовно контролисао просторије када смо били на физичком вежбању, да неко случајно није остао унутра, и том приликом нам узимао паре из новачаника, гардеробе и касета. Не могу овој мојој да објасним да је то обука ,да се навикнемо и без ово мало новца што примимо, то је дрил, челичење. Исто је то радио у команди бригаде официрима и подофицирима, и на базама у копненој зони када је контролисао војнике.Лепо, да им узбуну и узме им новац када напусте објекат. ЧИСТА ОБУКА. Када је војна полиција открила овај вид обучавања, тај мајор је делом вратио паре људима које је “обучавао“ и то свечано уз присуство генерала “ЦОБИЈА ТРАВКЕ“ . Она ће “ ЛОПОВЧИНА“. Неколико месеци после тога мајор ког је моја жена називала лоповчином постао је заменик команданта. Једва сам чекао да јој кажем “видиш да човек напредује, значи да је била обука, да је лопов он би био избачен из војске“. Опет ће она мени “СЛЕПЧЕ, значи да је делио паре са тим твојим генералом “ЦОБИЈОМ ТРАВКОМ“.

МОЛИМ ВАС ПРЕДСЕДНИЧЕ ДА ИСТРАЖИТЕ СВЕ ОВО, ДА ДОКАЖЕМО ДА ВОЈСКА НИЈЕ КРИМИНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА КОЈА ТЕСНО И ПА ПРЕТЕСНО САРАЂУЈЕ СА СУДСТВОМ, ДА ГЕНЕРАЛИ НИСУ КРИМИНАЛЦИ КОЈИ КРШЕ ЗАКОНЕ, МАЛТРЕТИРАЈУ ПОДЧИЊЕНЕ.

ДА ЈАВНО ПРЕДСТАВИМО САВРЕМЕНЕ НАЧИНЕ ОБУЧАВАЊА.
САМО ДА ЖЕНИ ЗАЧЕПИМ УСТА.

“БАШТОВАН“ са југа Србије


Подели

Оставите коментар

Scroll to Top