УТАКМИЦА

Подели

Хајде да и ја ничим изазван изгубим који сат свог живота и осврнем се на догађаје од синоћ. Пробаћу да то урадим што краће поново користећи неку од логичких операција, науке која одавно не станује у Србији.

– Жреб за Европско првенство у фудбалу је обављен у фебруару 2014. и још тада смо знали да смо у истој групи са Албанијом. Да ли се већ тада могло претпоставити да ће приликом међусобних сусрета бити проблема? Наравно да је то свако ко иоле прати дешавања на овим просторима могао да претпостави. Да ли је то онда и УЕФА могла да претпостави? Па наравно да јесте. Да ли је онда случајно што смо ми и Албанци у истој групи? Па наравно да није, јер су по систему вероватноће и Азербејџан и Јерменија или Гибралтар и Шапнија могли бити у истим групама, али нису. Значи неко је водио рачуна о томе да се стране са нерашчишћеним политичким и власничким односима не нађу у истој групи. Зашто смо онда ми остали у истој групи са Албанијом? Зато што се нико на ту одлуку није жалио.

– Да ли је више од седам месеци од када се распоред утакмица у квалификацијама појавио на званичном сајту ФСС (замислите: званичан сајт, или СЛУЖБЕНИ САЈТ који представља наш фудбалски савез је на латиници, о чему ћу неки други пут) било довољно да се та утакмица, већ у старту најављивана као високог ризика, организује како треба? Сасвим довољно. Да ли је утакмица високог ризика за чију је организацију било сасвим довољно времена организована како треба? После синоћних дешавања мене је срамота и да дам одговор. Али хајде да то рашчланимо даље.

– Пошто је утакмица одавно најављивана као утакмица високог ризика ФСС је предложио УЕФА да се утакмице у Београду и Тирани играју БЕЗ ГОСТУЈУЋИХ НАВИЈАЧА, што УЕФА сада тврди да је прихватила! А данима се по медијима најављивао долазак албанских навијача у Београд! Данима пре у медијима, можда и недељама пре преко друштвених мрежа! Зашто је онда албанским навијачима дозвољено да присуствују утакмици? Министар спољних послова и некадашњи Министар полицијије Ивица Дачић, звани “Мали од Миљацке“, изјављује “да су нас европске дипломате притискале да пустимо албанце на стадион иако нису имали карте“!!! Које “НАС“? НАС није нико притискао, а који сте то онда ВИ које јесу? Зар ВИ нисте постављени на места где би, између осталог, требало да штитите достојанство овог народа и земље? Чиме су то могли ВАС да притискају? Да ће ВАС натерати да смањите плате и пензије? Или да укинете бенефиције трудницама и тако повећате негативан наталитет? Или да укинете слободу говора у медијима? Или ће ВАС натерати да распродате земљу и јавна предузећа без икаквог увида јавности у уговоре? Или да потпуно уништите просвету, здравство, војску и полицију? Чиме су то још ВАС могли да притисну што НАС под ВАШОМ влашћу већ није дебело коштало?

И ако ВАС јесу притискали КО СУ ти који су ВАС притискали? Зар немају имена и презимена? Зар нема неког трага о тим разговорима? Ко су ти који су могли домаћину да нареде да у своју кућу пусти некога тако проблематичног? Ако сте ВИ скинули гаће и пустили их да ВАМ уђу (на стадион), зашто ВАС онда МИ плаћамо? Или МИ само мислимо да ВАС МИ плаћамо?Докле ће код нас политичари  причати глупости због којих би у некој полуозбиљној држави, полуозбиљној,  Министар после таквих изјава одмах био смењен, а у озбиљним вероватно био и ухапшен? Па дотле док се нико не буни.

– Значи наши полицајци и жандари су вршили своју дужност и зауставили Албанце, а онда су добили наређење не само да их пропусте, већ и да их без карата и БЕЗ ПРЕТРЕСА под обезбеђењем спроведу до стадиона. Ако већ тих седам и по месеци није ништа радио, за које време би у некој озбиљној држави безбедносне агенције знале и комплетан сценарио и организаторе инцидента на утакмици, Министар полиције познатији као Неша доктор Слина могао је након искрцавања шиптарских навијача и качења слике једног од њих са заставом испред стадиона на друштвене мреже неколико сати пре почетка утакмице и даље да реагује и већи инцидент спречи. Да ли је тада реаговао? Није. Значи шиптари најаве организован долазак, у строгом центру Београда вежбају навођење беспилотне летелице са све заставом велике албаније (мала слова нису грешка), што се никоме није учинило чудно, под пратњом буду спроведени до стадиона где одмах по изласку почињу са провокацијама и Министар полиције ни тада не регује. А зашто ни тада није реаговао и похапсио провокаторе? Зато што није способан да прекопира ни пар стотина страна нечега што су академски плагијатори назвали докторатом, а камоли да брине о безбедности једне овакве манифестације. Па зашто га држе на то месту када није способан да брине о безбедности на нивоу општине, а камоли државе? Зато што се нико не буни.

– Утакмица је почела под тензијом којој су још више доприносили албански фудбалери ваљајући се по терену као да су били у дуелу са ФАП-ом у пуној брзини, а не са српским фудбалерима. Негде пред сам крај првог полувремена, у 41. минуту, однекле се створила навођена беспилотна летелица која је носила заставу велике албаније. Провокација грдна да грднија не може бити. Та беспилотна летелица, или тетракоптер, или дрон, како већ ко ту справу зове, могла је да носи и нешто друго много опасније на манифестацији где се налази Председник државе и неколико највиших званичника. Ако брат премијера има обезбеђење Кобри, једне од наших најбољих специјалних јединица, који по закону на то нема никакво право, где је било обезбеђење Председника? Та летелица се могла скинути праћком, а не неким софистициранијим оружјем. Ако нема личног обезбеђења где су били наоружани жандари и полицајци на терену? Зашто нико од њих није извадио пиштољ и пуцао у летелицу? Вероватно зато што их је ова власт навикла на разне перформансе Кучки у црном и породице Битићи у сред Београда, па су вероватно мислили да је и ово  само још једна представа којом се понижава народ, а који они морају да туку јер никако да схвати да је то за његово добро. Зашто туку народ кад их тај исти народ плаћа? Зато што се нико не буни.

– И онда када нико није реаговао наш играч Стефан Митровић је успео да дохвати заставу и скине је са те летелице, на шта га је одмах напало неколико шиптарских фудбалера. Где су у тим тренуцима били остали наши фудбалери? Осим њих пар, нико други није ни покушао да спречи напад на Митровића. Кад већ играчи нису били солидарни са Митровићем на терен је упало неколико навијача, и то замислите ко међу првима? Иван Богданов који је био иницијатор прекида меча Италија-Србија 2010.године у Ђенови и који се данас помиње у сваком извештају европских спортских журнала. Зашто је човеку који је већ лежао у затвору због сличног кривичног дела из 2006. и који је у Италији добио три године и три месеца затвора због прекида наведене утакмице, што је замењено депортацијом и забраном уласка у ЕУ пет година, није забрањен улаз на све спортске манифестације доживотно? Зашто му је онда дозвољен улаз на овакву манифестацију високог ризика, чиме се због неспособности правосуђа и ФСС да спрече више пута правоснажно осуђиваног хулигана да уђе на терен баца сасвим другачије светло на овај догађај? Зато што се нико не буни.

– А где је све то време наш Министар полиције, звани Неша доктор Слина? Па у ВИП ложи, како и доликује једном високом државном функционеру. И ту ништа не би било чудно да у тој истој ложи није био човек који је даљинским руководио летелицом. Да, да, рођаци, немојте се ништа чудити. Хајде што за више од седам месеци није припремио утакмицу високог ризика, хајде што није спречио провокације пре утакмице, хајде што није спречио провокацију на самој утакмици која је могла имати далеко теже последице, хајде што му највећи хулиган који треба да је бар у кућном притвору упада на терен (осим ако његово ноншалантно кретање по терену није такође изрежирано), хајде све, али да седи у непосредној близини човека који управља летелицом, а који је амерички држављанин који се никако није смео налазити у тој ложи? Како је тај амерички држављанин, за кога се установило да је, ето случајности, брат премијера Албаније који треба да нам ускоро дође у посету после 70 година од његовог претходника, уопште успео да УЂЕ у ВИП ложу? И како је онај лик упао у кабину РТС-а и викао нешто за нашег пресветлог и ваздан преподобног премијера? Нисам разумео шта је викао, Вучића ми, али сам данас рано ујутру прочитао да је “експресно ухапшен“, за шта ће Неша доктор Слина вероватно бити одликован од стране преЦедника. А зашто је важније да се хапсе они који говоре нешто против премијера него тајкуни који ојадише земљу и терористи који без карте упадају у ВИП ложу на стадиону где је председник са свитом? Зато што се нико не буни.

Додуше, тај брат премијера Албаније јесте ухапшен, али је пуштен због штрајка адвоката, као што су и летелица и застава предати делегату на утакмици, а у ствари нису (још умало комесар за безбедност ФСС није добио батине у шиптарској свлачионици када је тражио да му се летелица преда), као што је и Неша Слина доктор, а у ствари…

У ствари, изгубих скоро читав дан да бих доказао у каквој “кора од банане држави“ живимо, као да то без мене нисте знали. Да живимо бар у “банана држави“ министар полиције који нас је пун самопоуздања уверавао да постоје три прстена обезбеђења око стадиона (прстена, не прстенца, добро сам написао), да ни мува не може да пролети без легитимисања, да ником ништа не сме да се деси, да ће утакмица протећи без икаквих инцидената, после горе наведених пропуста би сам поднео оставку (мислим да има нешто друго уместо слине). У неким уређеним државама би одмах ту ноћ био смењен заједно са  комплет кабинетом, начелницима београдске полиције, као и некима из служби безбедности. Наравно, ујутру нас није сачекала ни оставка, ни смена министра полиције већ његова изјава која је увреда за људски интелект, којом је највећи проблем синоћ препознао “у изостанку реакције јавног сервиса, НВО и удружења новинара на вређање премијера Александра Вучића“.

У неким уређеним државама би био смењен и Министар спољних послова због својих глупих изјава, а и Министар информисања који данас није урадио ништа да оповргне део нетачних информација у страним медијима. У некој уређеној земљи не би се тражио изговор да се ОДЛОЖИ посета премијера Албаније после 70 година већ би му се после понижавајућих изјава након прекида утакмице забранила бар још толико. У некој уређеној земљи би тај “оштри демарш“ био упућен не само амбасади Алабније већ и амбасади Америке чији је држављанин направио инцидент, која се, гле чуда, одмах оградила од догађаја на утакмици иако је за то нико није ни питао.

Наравно да је инцидент који никакве везе са утакмицом није имао био изрежиран, али је евидентно да су све службе заказале у његовом спречавању, због чега сада УЕФА мора да нађе другог кривца како би оправдала своју неодговорност у организацији квалификација, а ми морамо да пијемо “бенџосе“ или ракију (а неко обоје) да би бар на тренутак заборавили понижења која нам константно приређује сопствена држава. Неки кажу да је то све због доласка Путина, неко каже да је то због Вучићевог албанског порекла, а неко да је то све “дежа ви“ онога што тек треба да се деси на овим просторима.

Међутим, има и оних који ће рећи да је то све због тога што у “кора до банане држави“ нико за учињене пропусте већ деценијама не одговара. А зашто не одговара? Зато што се нико не буни.


Подели

Оставите коментар

Scroll to Top