САОБРАЋАЈЦИ (1)

Подели

Да ли прописи важе увек и за све?

После неколико објава на Фејсбуку озлојеђених људи којима су пре пар дана однета кола због непрописног паркирања у ул.Кнеза Лазара изашао сам на лице места да видим зашто су толико озлојеђени.

Како раскрсница изгледа можете видети на слици испод.

kneza_lazara3Знак који показује забрану паркирања односи се само на суботу од 9-10 часова.

20151001_172651

Према томе, ништа према вертикалној сигнализацији не забрањује паркирање на том месту у друго време, али се на првој слици види да је наспрам зелене површине пуна линија, тако да је са те стране саобраћајни полицајац који је наредио ношење непропаисно паркираних кола у сабирни центар ЈКП “Паркинг Шабац“ потпуно у праву (чл.66 став 6 ЗОБС-а: Возач не сме да заустави или паркира возило на делу пута где би ширина слободног пролаза од заустављеног или паркираног возила до неиспрекидане уздужне линије на коловозу, супротне ивице коловоза или препреке на путу била мања од три метра). Али…

Пошто живим на стотинак метара одатле знам да људи ту паркирају возила преко тридесет година и за све то време неколико возила је одатле однето само на почетку када је ЈКП “Паркинг Шабац“ почео да ради са “пауком“, негде чини ми се 2003.године, и никада више. Возила јесу у прекршају, али су у прекршају била и претходних 10-12 година, зашто сте их онда баш сада однели? Да ли је зафалило пара у државној каси или саобраћајац није добио од жене па је решио да своје фрустрације излечи ношењем возила?

Зашто колеге саобраћајци нисте доследни у обављању свог посла? Ако је паркирање наспрам пуне линије забрањено зашто онда не носите возила и у следећим случајевима:

1. Код зграде у ул.Цара Душана 48 станари зграде (најчешће) паркирају своја возила наспрам пуне линије од када је зграда саграђена, значи последњих 25 година. Ниједно возило никада због тога није однето, нити је било коме писана казна.

trece_doba4

2. Код “Југентове“ зграде наспрам пуне линије паркирају и дуже јер је зграда старија, такође ниједно возило због тога никада није однето.

c-dusana

3. Код “Круне“ су возила свакодневно паркирана на удаљености мањој од 15 метара од јасно обележеног аутобуског стајалишта (став 9 наведеног члана ЗОБС-а). Не сећам се када сам последњи пут са прозора видео да је аутобус стао на стајалиште, већ већином стане на сред улице наспрам стајалишта док путници уђу и изађу.

c-dusana2

Навео сам само пар ситуација где су возила свакодневно у прекршају на стотинак метара улице Цара Душана. Ако се у обзир узму и ставови 1 и 3 који кажу да возила не смеју бити паркирана на растојању мањем од 5 метара од пешачког прелаза и најближе ивице попречног коловоза, па један “паук“ не би стигао дневно да подигне сва неправилно паркирана возила само у Барама. То би значило доследност, колико год се ко од возача љутио.

Ако неко од станара пита где да паркира када живи ту, онда се поново враћамо на урбанисте (видети блог: Улица) који су дозволили изградњу зграде са два улаза (Кнеза Лазара 6 и 8) и 148 станова са само четрдесетак места за паркирање на улици. А ако се у обзир узме да около има и других зграда онда приликом изградње зграде за станаре није обезбеђено НИЈЕДНО паркинг место. Јесте да је та зграда урађена пре скоро 40 година, од када се број аутомобила десетоструко увећао, али ваљда зато и постоје урбанисти да размишљају мало у будућност када дају дозволе, а не само од данас до сутра.

Не расправљам овде о култури у саобраћају (којој култури?), већ о доследности у обављању посла. Тај део ул.Кнеза Лазара одакле су возила однета ни приближно није проблематичан као почетак исте улице, који је рак рана саобраћаја у овоме граду јер тамо возила не могу нормално да се мимоилазе. Ево само пар примера који се могу видети у мом албуму “Саобраћај у Шапцу“ на Фејсбуку:

– раскрсница ул.Светогорске и Проте Смиљанића где су свакодневно, годинама, возила паркирана у раскрсници, односно у траци за престројавање. На слици је можда најбенигнији пример.

svetogorska

– раскрсница ул.Ослобођења и Стојана Чупића где човек такође годинама држи приватно возило у сред раскрснице

oslobodjenja2

Таквих места има још, али ова два су ми прво пала на памет јер за њих већ имам слике. На тим местима саобраћај није опструисан већ је прекинут, јер возила не могу пролазити саобраћајном траком која им је хоризонталном сигнализацијом намењена, због чега су возачи који их обилазе принуђени да праве прекршај обилазећи их на пуној линији. Ако то могу да виде возачи који пролазе тим улицама, како то онда годинама не види саобраћајна полиција која патролира по читавом граду? Зар онда није било приоритетније да се прво реше раскрснице где је прекинут саобраћај, него уклонити возила која не ометају редован саобраћај?

Не заступам овим текстом никога, него покушавам да нађем трагове здравог разума у земљи коју је здрав разум давно напустио. Ако Закон није мењан, а ти чланови о паркирању важе пре него што је и најстарији од саобраћајаца који раде био рођен, ако сигнализација у том делу града није мењана више од двадесет година онда се не смете тако понашати: или законске одредбе важе, или не. Ако важе, важе стално, важе свугде и важе за свакога. Само мало обрните ситуацију и размислите: ако вас нико не дира на месту где знате да сте у прекршају 10, 15 или 20 година зар не бисте и ви помислили да је ту “прећутно“ одобрено паркирање? И кад вас једно вече после толико година изненада однесу  да ли бисте са смешком прокоментарисали “Па и ред је био“ или бисте били озлојеђени као возачи којма су возила однета?

Управо зато вас народ не воли и не цени: не зато што радите посао који радите, већ зато што га не обављате доследно.


Подели

Оставите коментар

Scroll to Top