Промена свести-рекламе

Подели

Већ сам писао да се одавно ради на промени свести код Срба. Последњих пар година то је евидентно и у рекламама које се емитују на телевизијама са националном фреквенцијом. Посебно бих издвојио серију реклама америчке амбасаде у Србији ,,Ви сте свет“, у којима на веома перфидан начин припремају Србе за одвајање Косова и Метохије од територије Србије.

У првој реклами из те серије наратор у вези споменика из Првог светског рата у Чачку говори: ,,На једном месту сахрањени су хероји из ваше земље заједно са херојима земаља против којих сте ратовали“, чиме се изједначавају браниоци земље са окупаторима (баш ме чуди зашто). Чуј ,,хероји земаља против којих смо ратовали“??? Па нисмо ми ратовали с њима што смо хтели, већ смо бранили своју земљу! Са друге стране сублиминална порука која се овим шаље је и то да се они који окупирају туђу земљу могу звати херојима, што је уједно и одговор на горе постављено питање зашто.

У следећој реклами америчка амбасада је још отворенија, јер се на питање „Када за државу можемо да кажемо да је велика?“ директно одговара са „Можда би величина државе ипак требало да се мери оним што њени грађани дају свету“. Пошто знамо да за западне агресоре Србија није никада довољно мала, порука је да нема везе колика је територија, све док грађани Србије доприносе светској цивилизацији. Или још пластичније: нема везе што смо вам ми окупирали 15% територије, јер ћемо вас тапшати по рамену и говорити да сте ви свет.

На то се наставља реклама у којој је искоришћен цитат из романа Борислава Пекића ,,Како упокојити вампира“: „Треба гледати право. Јер да се хтело гледати иза себе, добили бисмо очи на потиљку. Треба љубити земљу деце своје, а не дедова својих. Јер част неће зависити од тога одакле долазимо, него куда идемо.“ Алузија са тим цитатом је сасвим јасна, тако да је не треба посебно објашњавати. Међутим овде је битно напоменути да се врло подло хтело подметнути да је цитат изговорио сам Пекић и да га је као таквог требало прихватити, јер се ради о једном од највећих српских писаца. Наравно да се нигде не помиње да је то изговорио професор Конрад Рутковски, лик из наведеног романа, који као бивши официр Гестапоа у свом 26.писму на ивици лудила води битку са самим собом, јер је учествовао у нацистистичким злочинима (писмо је иначе насловљено са „Како је професор Рутковски продао душу ђаволу или С оне стране добра и зла“). Ако се то зна онда испада да нас америчка амбасада пореди са нацистима. Да постоји држава америчка амбасада би већ била тужена, као и они који су спот режирали и одобрили његово емитовање.

Ту су још и рекламе где се помиње представа ,,Коса“, ,,Аполо“ и она која мени посебно иде на ганглије, а то је она која почиње са ,,Један од вас…“, којима се поручује да смо свет само ако радимо и стварамо нешто у интересу Америке, а иначе нисмо. Другим речима ,,Само ви ћутите док вас пљачкамо, а ми ћемо вам опростити што смо вас бомбардовали“. Зато неко на друштвеним мрежама и јесте направио контра рекламу: ,,Један од нас је 27.3.1999. укључио радар на 30 секунди, стиснуо дугме и оборио ваш невидљиви авион којим сте бомбардовали суверену земљу без одобрења Савета безбедности УН. Ви сте свет…“

У суштини све те рекламе служе само да се полако, тачно дозирано ,,скува жаба“, како не би ни приметила да је већ скувана. Не треба вам историја у којој сте много пре Американаца знали да сте свет, ми ћемо вам направити нову стварност у којој ћете бити део оног света који вам понудимо. И све је то, јелте, из добре намере, али ако покушате да се ослободите ми ћемо вас опет бомбардовати и уверавати да је то за ваше добро (а како и да не буде када се акција бомбардовања СРЈ 1999. звала ,,Милосрдни анђео“).

Али, ако је од окупатора очекивано да користи средства специјалног рата шта је са домаћим рекламама? Поменућу само оне које се у последње време стално врте:
Милош Биковић вози Жику Тодоровића у пљачку банкомата. Овај заборавља да искључи аларм и мурија га хвата, због чега ће у затвору имати ,,мнооого времена“ да гледа кабловску телевизију коју рекламирају. Значи ако и починиш тешко кривично дело као што је пљачка бар ћеш моћи да гледаш кабловску са толико и толико филмских, спортских и осталих канала. Смешно, је л’ да?
– Опет Биковић, сада у реклами са бесполним и безнационалним Шербеџијом и светом Северином, која комшије вређа називајући их полу-Србима и гађа јајима, иако јој је деда Звонко Вучковић био четнички војвода. Велика Хрватица, рекао би неко, мада би они који су гледали њен филмски ,,урадак“ додали и дубока. Значи Биковић, као велики Србин, прави рекламу са великохрватицом која ,,неће да има ништа са онима који не признају геноцид у Сребреници“. Све смешније од смешнијег…
– Најновија је ова реклама у којој се глумци изругују по највећем породичном празнику у Срба-крсној слави. Свештеник и укућани уместо да су посвећени ломљењу славског колача нестрпљиво виркају у мобилне телефоне, јер им се јавља апликација за спортско клађење.
И онда, баш као у реклами, добили су опкладу, да би на крају и свештеник извадио телефон и еуфорично изговорио ,,Сунце ти, какав налог!“. Шта у позадини та реклама поручује: ако се и поп клади онда клађење није грех, па чак ни за време ломљења славског колача. За праве вернике то је скрнављење молитве, која управо треба да траје док се ломи колач, а о карикатурном изгледу свештеника и његовом ,,помињању“ Сунца не треба ни да трошим тастатуру. Срећа добитка важнија је и од вере, и од крсне славе, а у овом случају и од Бога, јер једини бог новог светског поретка је новац. И тај циљани напад на православље је невиђено смешан…

Из претходног се поставља просто питање: ако је рекламирање цигарета и алкохолних пића са више од 20% алкохола забрањено, зашто није забрањено и рекламирање коцкања, које оставља и веће последице на породицу и друштво него алкохол и цигарете? Коцкање је болест зависности и доводи до поремећаја функционисања психичког, физичког и социјалног аспекта живљења. То је ,,дрогирање без дроге“ (мисли се без супстанце дрогирања), услед чега се најчешће примети када је већ касно, а због чега је и настала стара изрека ,,Није мајка клела сина што се коцк’о, већ што се вадио…“ Ако је већ толико погубан утицај коцке зашто онда не да није забрањено рекламирање кладионица, већ се све више пропагира? Једино објашњење је да су кладионице огромне праонице новца и зато су у већини градова прве по броју локала, затим иду банке, па апотеке. То је ваљда и неки логички след: када неко уђе у коцкарницу (кладионицу) да опроба срећу и види да то баш и није као у реклами, ту је одмах банка да му ,,позајми“ паре како би се извадио, а када схвати да је скроз пук’о и да апарати нису намењени да би њему давали паре ту је апотека да узме лекове за смирење или…

Ту су даље рекламе пуне англицизама, у којима мама ,,четује к’о бесна“, а син је ,,блогер инфлуенсер“ (ВИП, неколико реклама док није купљен од А1), деца добијају савет да једу ,,Манчмелоу“ ако неће да буду ,,тригерована“, јер ,,сви су тилтовани, неко афк, пинг скаче на 200, ти си брате чил…“ (Кога интересује превод са ,,гејмерског“ нека погледа овде), ,,фанови“ се позивају на ,,лајв“ концерт, од којих ће најсрећнији бити у ,,бекстејџу“, ,,фешн вик“ је ,,ивент“ који се не пропушта, јер се приказују ,,маст хев“ ствари, а за госте је после организован ,,парти“ на ком ће музику пуштати познати ,,ди-џеј“…Јер све је то ,,кул“. Ако се на ове англицизме дода и то да су скоро све рекламе на латиници или енглеском алфабету (мислим да има 1% ћириличних реклама) онда је јасно какав погубан утицај на српски језик и писмо те рекламе имају.

Да не заборавимо и рекламе које директно вређају људски интелект, у којима је ,,8 од 10 мушкараца изјавило да им кожа није довољно хидрирана“ (никада нисам чуо да је неки мушкарац то изјавио, а само за време војничке каријере кроз мој живот је прошло неколико хиљада војника), затим да се очеви са ћеркама играју крокодила на поду или се расхлађују на хладним плочицама, због чега треба купити баш ,,Виледа“ чистач како би под и плочице били чисти (никада нисам чуо нити за једно, нити за друго), онда да након употребе дезодоранса треба држати подигнуте руке током вожње бициклом и ваљања по трави (???), па да најбољи светски фудбалери не би ни могли да играју, а камоли да постигну врхунске резултате да не употребљавају БАШ ТАЈ шампон против перути, БАШ ТАЈ бријач или БАШ ТУ крему за лице, која им вероватно смањује отпор ветра приликом трчања на терену…

Рекламама вас бомбардују са свих страна, чим се прикачите на интернет, укључите телевизор или изађете напоље, а оне су директно у служби промене свести, јер, забога, ви сами не знате ни када, ни шта да једете и пијете, не знате шта да обучете, а Бога ми ни да изгубите паре на кладионици док вам то ,,богови маркетинга“ не кажу. Млади, поготово деца, су циљана група компанија које се баве рекламирањем, јер су најнеискуснији и лако их је завести, а сублиминалне поруке које се кроз рекламе њима упућују остављају далекосежне последице на касније деловање у друштву. Због тога младе треба учити српској историји, култури, традицији, језику и писму пре него што им се испере мозак, јер једино тако се деца могу одупрети вредностима новог светског поретка. А глумци, режисери и уредници на телевизијама су ,,само радили свој посао“…


Подели

1 thoughts on “Промена свести-рекламе”

  1. Ако те малоумне америчанске рекламе неком успеју да промене „свест“, тај свест заправо није ни имао.
    Децу заиста треба заштитити од бујице сплачина којом су засута са свих медија, то је јако тешка борба.

Оставите коментар

Scroll to Top