ПОРНИЋ

Подели

Те давне 1982. године први пут у Шапцу је приказан порнић. Да, да, рођаци, није било порно сајтова и кабловске на којој можеш гледати филмове за одрасле кад хоћеш, биоскоп је био закон. А ти филмови су у време комунизма дуго година били забрањени за приказивање, као и неки други филмови уметничке природе где се видео мушки полни орган.

Тај први порнић је био приказиван у ”Касини” једном од тадашња три биоскопа у Шапцу (били су још и ”Синдикат” и Дом ЈНА), звао се ”Страсти”, тако је бар био преведен код нас. Као загрижени филмофил од малена гледао сам све боље филмове тог времена, неке и по неколико пута, тако да сам одлучио да погледам и овај чим се плакат са најавом појавио у излогу биоскопа. У циљу проширења уметничких погледа, наравно.

Првих дана је била неописива гужва, тапкароши су разграбили карте и препродавали их као да са картом добијаш и једну од главних глумица. Представа се давала само од 22 часа, да у термину од 18 и 20 случајно не би узнемириле грађанство, тада су се давали ”нормални” филмови. Пошто су филмови мењани два пута недељно, понедељком и четвртком, требало је ипак потрудити се и обезбедити карте које су се продавале само на дан представе. Познат по стрпљењу, стао сам у ред и после око сат времена мрштења и неколико псовки упућених онима који су покушали да прођу преко реда, успео да купим три карте за себе и два другара. Преко везе као стални гост јер се карте нису продавале малолетницима. Међутим, најдаље што сам могао да узмем био је други ред, јер је све остало било већ распродато иако није било ни шест сати. Први редови у том биоскопу су се избегавали јер су били близу платна па би се у филмовима са титлом добила упала вратних мишића од јурења слова с краја на крај платна, а и зато што су те редове најчешће узимала наша браћа из Шабачку ма’лу (махалу), који су више причали него што су гледали филм. Али, тако је како је, битно је било да су карте у џепу.

Отишао сам до корзоа, нашао се са другарима, купили смо флашу вотке и лимун који смо исекли и угурали у вотку након што смо отпили по пар гутљаја. То је требало да нас припреми за страшне сцене у филму. Сачекали смо 21.30, узели још и кикирики у љусци за мезе и кренули у биоскоп. Један од другара је флашу ставио у унутрашњи џеп свог ,,Монтгомери” мантила, тако да смо је без проблема унели у салу. Да, да, некада је било забрањено уношење алкохола у биоскоп. Заузели смо своја места у левом делу сале, скинули јакне, отворили вотку, ставили кесу за одлагање љуски кикирикија код оног у средини и чекали да почне филм. Светла су се погасила и настао је тајац као да гледамо ,,Истеривача ђавола”, а не порнић. Чуло се само крцкање семенки и сунцокрета.

У једној од првих сцена глумица се шета по стану у провидном црном чипкастом неглижеу који је више изазивао него скривао. Црне дуге косе, екстра грађе, долази до врата…Напетост у сали расте. Хвата за кваку, полако отвара врата, и….И тада је неко од браће Цигана из првог реда извалио једну од најјачих провала икада: ,,НЕМОЈ ИЧИ ТАМО, ЈЕБАЧЕ ТЕ“. Пошто је у следећој сцени глумица већ била натакнута на средство за рад, у сали је настала вриска, сви су плакали од смеха, буквално, овом другару је испала кеса са љускама, вотка се откотрљала до ногу лика у реду испред, држали смо се за стомак колико смо се смејали. Од тог тренутка настао је кабаре уживо, Цигани из првих редова су се добацивали са Циганима на балкону.
– Је ли Ибро, је л’ ти ово мама? (виче један са балкона док глумица орално обрађује партнера)
– Па ви’ш да је Санела (сестра од овога на балкону), само она мо’ж д’увуче чаршав у буљу кад пуши (добацује лик из првог реда коме је провокација упућена)…
И опет врисак.

Након неког времена се појављује глумица из прве сцене и полази поново да отвори нека врата, и наравно опет се чује коментар ,,Па сам ти рек’о да не идеш тамо…“ И опет несрећна глумица не чује упозорење, и опет је тенгере ни криву ни дужну. И опет врисак.

Кад је Џери Батлер, глумац коме сам после запамтио распоред младежа на телу јер је глумио у преко 300 порнића, увалио главу међу ноге некој расној плавуши и почео да лапће око клиториса, негде из средине се зачу ,,Усркну га к’о Цврка мало Никшићко“ (Микан Цврка, једна од шабачких легенди, који ће вероватно бити помињан и у другим причама, иначе поклоник разних врста алкохолних пића). И опет…да се не понављам. Нико више није ни пратио филм, само се чекала следећа одвала. Као да су се такмичили ко ће оригиналније да добаци.

Ако би нека глумица била косматија (да, тада су у порнићима имали длаке по телу) са балкона би се зачуло ,,Рамо, пали косачицу“ (Рама је радио у градском зеленилу).

У сценама од позади зачуло би се ,,Тујке јадана, курише ти гузове“ или када би глумац баш запео ,,Полако мајсторе, пробуши јој жуч“.

Када би се у кадру појавио глумац са повећом алатком (можда је то био млађани Рон Џереми) чуо се коментар ,,Овај мора да пиша од табле“, а када би глумица са том алатком почела да се гуши чуло се ,,Надој га, надојла“ и “Ау доктора, извади јој крајнике“.

Када је у гро плану било свршавање после пар ,,шприцања“ неко из првог реда би се бацио као да га је млаз погодио уз узвик ,,Па где у око!“. Након следећег би се тај исти продерао ,,Брате шарај мало, немој сам’ по мени“.

Једва смо дочекали крај филма колико смо се смејали. Вилице су нас болеле и сви су брисали сузне очи приликом изласка из сале. Пролазници и они који су били испред биоскопа су нас гледали у чуду, не знајући шта може бити толико смешно у филму за одрасле. Провале са те пројекције су се препричавале данима, недељама, месецима…годинама. Нисам их све попамтио, али, ето, неке сам записао да се не забораве.

,,Страсти“ су биле први и једини порнић који сам икада гледао у биоскопу. Иако сам касније доста времена проводио у биоскопским салама, док сам био у Загребу на војној академији гледао сам и по три филма дневно, никада више нисам доживео такву атмосферу. Каснији развој технологије је пренео филмове у куће, уништио биоскопе, а са тим и сва она дружења и лепоту припрема за излазак у биоскоп. ,,Касина“ одавно не ради, али се порнић наставио уживо: живот нас јебе и не вади.

А нико нам није викнуо ,,НЕМОЈ ИЧИ ТАМО…“

pornic2


Подели

4 thoughts on “ПОРНИЋ”

Оставите коментар

Scroll to Top