БАЊА КОВИЉАЧА (2)

Подели

 

У чланку Бања Ковиљача пре две и по године већ сам описао пропаст коју доживљава ХТП “Бања Ковиљача“ са својим објектима. Пошто је у том чланку акценат био на пропасти Кур-салона ових дана сам сликао и остале објекте ХТП-а како бисте имали потпуну слику о томе колико смо ми богата земља коју деценијама воде идиоти.

Објекат управне зграде предузећа је у релативно очуваном стању, бар што се спољашњости тиче, мада се и овде виде оштећења фасаде услед цурења.
19_1000x0
Вила Босна
m_20151103_121710-1
И мало ближе да би видели полупана стакла и врата:
m_20151103_121847-1
Вила Ковиљача
m_20151103_121823-1
И она мало ближе:
m_20151103_121921-1
Хотел Подриње је издат власнику “Сунчане реке“, који га је пријавио као хостел и ставио да је преноћиште 500 динара. Читаво лето је имао госте. Кажу да су сви хотелски садржаји у функцији. Објекат који годинама код “партијских другова“ није могао да ради код приватника може.
m_20151103_122001-1
m_20151103_122332-1
Млечни ресторан којег од миља зову “Швајцарија“ (на слици поред инфо-центра) издигнут је изнад стаза, у дебелој хладовини, сав у стаклу, са великом баштом. Рекао би човек идеалан за попити чај, појести колач или доручковати у миру.
mlecni4-1
mlecni5-1
Ценовник са не тако давним ценама стоји још увек на вратима, а у каквом је стању можете видети са слика.
mlecni2-1
mlecni3-1
mlecni1-1
Преко пута се налази приватна пекара-посластичарница која “убија како ради“, а млечни ресторан ХТП-а са тридесетак врста пецива, торти и колача наведених у ценовнику није могао да ради?

Заједно са Кур-салоном то су објекти који се налазе у парку са Специјалном болницом за рехабилитацију која читав парк и одржава. Осим тих објеката преко пута Специјалне болнице, значи на неких двадесетак метара налази се одмаралиште “Гучево“ и ресторан “Три чесме“. “Гучево“ је последње госте примило по причи негде 2007.године, од када се имовина разносила. Кажу да су неисплаћени радници скидали славине и лавабое, врата и ормане, ко је шта могао да понесе.

m_20151103_130658-1
Ресторан “Три чесме“ је у солидном стању, вероватно што је и он издат власнику “Сунчане реке“.
tri_cesme2-1
Чесме по којима ресторан носи име и потпис једног од идиота из претходног чланка.
tri_cesme4-1
Место на ком се налази је изванредно и пружа поглед на читав бањски парк, а са Специјалном болницом спојен је са два мостића.
tri_cesme-1
Кажу да су ту некада биле незаборавне свирке до раних јутарњих сати. Свуда около су уређене пешачке стазе које иду кроз шуму, као створене за стицање кондиције и обогаћивање тела црвеним крвним зрнцима.
tri_cesme5-1

Осим наведених објеката кажу да су у власништву ХТП-а на Гучеву били и неки бунгалови и ресторан, “што је давно пропало“. Ово што видите на сликама није “давно пропало“, пропало је за време демократије. Сви објекти су радили до пре седам, осам, десет година (како који), а онда су дошли они који су добили партијски задатак да све униште како би се продало у бесцење. Задатак су толико успешно извршили да неколико пута покушана приватизација није успела ни у бесцење.

И док Специјална болница за рехабилитацију стално улаже у своју инфраструктуру и капацитете, дотле објекти стари стотинак година који би као споменици од историјског и културног значаја требали да су под заштитом државе пропадају. Горњу констатацију да овом земљом деценијама владају идиоти може да поткрепи и следећи пример: Специјална болница је пре неких “икс година“ због повећања својих потреба за смештајним капацитетима нудила ХТП-у објекат “Стандард“ (у самом центру Бање Ковиљаче, некадашње радничко одмаралиште “Вискозе“) у замену за одмаралиште “Гучево“, али то није прихваћено. Од тада одмаралиште “Гучево“ на двадесетак метара од Специјалне болнице константно пропада и сада је опустошено и зарасло у траву, а Специјална болница сада изнајмљује смештај за своје пацијенте у приватном хотелу удаљеном 300-400 метара. Пошто су обе фирме, и ХТП и Специјалана болница за рехабилитацију, у надлежности  државе то значи да држава на једној страни уништава своје смештајне капацитете, а на другој страни их изнајмљује. Ако то није идиотизам онда не знам шта је.

Да ствар буде још гора, пошто код нас увек може горе, из Кур-салона је однет лустер а да надлежни више од месец дана нису приметили нити да су врата разваљена, нити да лустер недостаје. Колико сам схватио из приче ради се о тешком кристалном лустеру којег један човек без одговарајућег алата нити је могао скинути, нити однети, нити обичним колима превести. Према доступним информацијама све указује на то да су дело починили Делбој, Родни и Дека. И док се од 2011. чека да држава одреди ново руководство ХТП-а, док Завод за заштиту споменика Ваљево ћути, “браћа Тротер“ ће распродати и циглу од које је Кур-салон грађен.

Осим наведених објеката који су у власништву ХТП “Бања Ковиљача“ сликао сам још два објекта са истом судбином. Први је “Вила Београд“, или како га староседеоци зову “Хотел Београд“, који је такође био у власништву ХТП-а. Сликао сам само зграду са рестораном и собама изнад, не знајући да и зграда иза са гаражама, магацинима и пекаром припада “Београду“. Објекат је у поступку реституције пре ко зна колико година враћен власницима из Лесковца, али се након тога више нико није појавио да објекат преузме и обезбеди. Кажу да су у тој огромној летњој башти певала најпознатија имена некадашње народне музике.
 m_20151103_122437-1
m_20151103_122638-1
И за крај сам оставио железничко одмаралиште. Огромна зграда је почетком распада државе заборављена од стране “Југословенске железнице“, а сада је питање да ли “Железница Србије“ (које се никако не сме звати “СРПСКА железница“) уопште зна за његово постојање.
zeleznica-1
zeleznica2-1
Сви наведени објекти су од фонтане у бањском парку, која је епицентар свега, удаљени мање од 100 метара, осим железничког одмаралишта које је удаљено читавих 150. И сви су пропали или су у фази пропадања (стање је вероватно далеко горе него што се на сликама може видети). А по одавно устаљеном обичају нико за то не одговара.

И док друге земље траже оазе чистог ваздуха и боравак у њима дебело наплаћују наша Влада нуди арапском принцу, који је први муслиман који је летео у космос, три бање (Матарушку, Богутовачку и Рибарску), као и хотеле и болнице за рехабилитацију по осталим (хотеле “Звезда“ и “Фонтана“ у Врњачкој бањи, Специјалну болницу за рехабилитацију у Новој Вароши, специјалну болницу “Чигота“ на Златибору и ТП “Ромулијана“ у Гамзиградској бањи) јер овде нема никога ко би умео да привуче ивеститоре и госте. Ваљда што ми као небески народ не знамо да управљамо овоземљаским добрима.

Ко зна, можда ће и Бању Ковиљачу са све Гучевом понудити неком од наших ,,вековних арапских пријатеља“. Иншалах…


Подели

Оставите коментар

Scroll to Top