Промена свести (2)

Подели

 

Ко је прочитао први део могао је закључити да у Србији сви имају права: и припадници ЛГБТ популације, и припадници мањина, припадници верских секти, ратни злочинци, силоватељи, убице деце и разни други манијаци, сви имају права осим Срба. Пардон, извињавам се: Србима је остављено једно право, а то је да се осећају кривим за све што се дешавало на овим просторима, а понекад и шире од тога! Како та промена свести делује кроз окно Овертоновог прозора у овом делу покушаћу да објаним на примеру медија.

РТС је јавни сервис и финансира се новцем грађана (обавезна ТВ претплата) и делом из буџетских средстава (значи опет новцем грађана). Рекламни слоган им је ,,Ваше (наше) право да знате све“, а у последње време је изражена трка у пљувању по српској историји и српским жртвама. Први пример је серија ,,Сенке над Балканом“. Одгледао сам прву епизоду и био запањен како је Србија из тог времена представљена: разврат и дрогирање у врху власти, а народ стока која се ваља у блату за тањир клот пасуља. Значи исмевање краљевске породице и понижавање народа су рецепт за ,,врхунску“ серију у Србији. Касније је Бјелогрлић у неким интервјуима објашњавао ,,како, ето, није све по историјским догађајима, већ серија служи да се гледаоци заинтересују за српску историју“, што је мени само још више оставило у убеђењу да сам у праву што серију нисам наставио да гледам.

Друга серија је серија ,,Немањићи“, најављивана као ,,пројекат века“. Емитована је само једна епизода, а и та боље да није. На друштвеним мрежама је било толико незадовољство избором глумаца, глумом, дијалозима, дорћолским акцентом синова Стефана Немање, режијом…О одвали ,,За Крст часни и слободу златну“, која је из IX века, да и не говорим (серија је имала СТРУЧНОГ кнсултанта на снимању). Коштала 3.2 милиона евра, иако су независне продуцентске куће нудиле да серију ураде за 2,1-2,4 милиона. Ништа ту не би било чудно да РТС није навео да је серију снимао унутар куће да би смањио трошкове. Иако је најављено да ће друга епизода бити за Божић, после поплаве незадовољства првом од тога се одустало и наставак треба да уследи управо ових дана. Да зло буде веће, Стефана Немању игра Младен Нелевић, црногорски глумац који је изјавио да је Србија окупирала Црну Гору 1918. Он је, заједно са Војином Ћетковићем, играо у црногорској антисрпској серији ,,Божићни устанак“, зашто су им онда дате улоге у којима глуме српске краљеве и витезове? Осим тога Нелевић је у серији доста старији од Стефана Немање из тог доба и више личи на Болдрика из серије ,,Црна гуја“ него на краља.

Редитељ Стеван Филиповић је серију упоредио са узбекистанским порнићима, мада је касније додао ,,да је то увреда за убекистанску порно индустрију“. Овде треба напоменути да су ,,Немањићи“ далеко скупљи од серије ,,Хрватски краљеви“, а нису изазвали ни приближно емоција, не рачунајући гађење. Значи Хрвати од стрип-јунака направе серију која нема историјско утемељење и успеју да дочарају ,,историјски тренутак“ (чак су серију продали каналу ,,Хистори“), а ми уз егзактне историјске чињенице и доста више пара направимо скрндељ којим се ствара нека ,,нова“ историја Срба? Ето на какву су срамоту утрошене паре грађана.

О серији ,,Село гори, а баба се чешља“, у којој је Радош Бајић, главни глумац и редитељ, плиткоумним хумором и банализованим улогама срозао српског сељака на најнижи интелектуални ниво, не бих посебно говорио. Као да није довољно што нас светски медији сатанизују, већ морамо и сами себе да понижавамо, заборављајући да филмове и серије гледају и странци, те на основу њих стичу слику о народу и земљи.

Одавно је познато да је у контакт емисијама медијска пажња давана србомрсцима из НВО и другосрбијанским ,,политичарима“. Примера је превише, само ћу навести пар.

Оливера Ковачевић у своју емисију „Да, можда, не“ од 30.11.2017. позове Мирослава Лазанског, адвоката Тому Филу и Чеду Јовановића, а преко видео-везе Мирсада Токачу, из сарајевског ,,документациног центра“. Тема емисије су биле хашке оптужнице ген.Ратку Младићу и генералима и функционерима самопрокламоване Херцег-Босне. Иако је Хашки суд потврдио да је постојао удружени злочиначки подухват с циљем етничког чишћења делова БиХ, на чијем челу је био Фрањо Туђман, а да Србија није извршила агресију на БиХ, Ковачевићка је упорно инсистирала на одговорности Србије. Лазанског и Филу, који се свако са свог аспекта разумеју у тему, је прекидала чим би почели да износе аргументе, док је Јовановићу и Токачи (коме се у истраживањима увек некако поткраде грешка од неколико хиљада српских жртава) дозвољавала не само да вређају другу двојицу, већ и да у својим изјавама вређају читаву Србију. Такво тенденциозно вођење емисије у најмању руку је скандалозно, а то Оливери Ковачевић није први пут. И, шта је било? Наравно ништа, РТС чак није хтео ни писмо шефа Програмског савета јавног сервиса Миливоја Павловића, у којем је навео да је емисија била „недопустиво слабо припремљена и лоше вођена“, да објави. Најгоре од свега тога је што госп.Ковачевић у таквом вођењу емисије ,,не види ништа спорно“!
Претходно наведено је очигледан пример промене свести: после пресуда у Хагу Хрвати позову све интелектуалце на телевизију да изразе неслагање са пресудама, а ми позовемо у студио Чеду Јовановића да сере по Србима.

Други пример је Оливера Јовићевић и њена контакт-емисија ,,Упитник“. Иако су емисију поредили са укинутим ,,Утиском недеље“, емисија није била тако популарна, али је била стабилнија због одмеренијег и сталоженијег вођења емисије. Умела је да поставља права питања правим гостима и да не дозвољава свађе и ниске страсти у студију опомињањем гостију или једноставним преласком на рекламе. Све до гостовања Александра Вучића, када је практично она била испитивана, а не гост. Од тада је постала режимска пудлица, што је и показала прекидом емисије у којој је Бошко Обрадовић почео да прича о криминалним радњама Александра Вучића. Али, емисија на коју ћу да укажем је ,,Упитник“ од 6.2.2018. Тема емисије била је ,,Шта су нама Хрвати?“, а гости су били: Небојша Стефановић, лажни доктор наука, Милорад Пуповац, хрватски џокер у Сабору, и, гле чуда, Чедомир Јовановић, познати србомрзац. За познатог историчара Василија Крестића или Саву Штрпца, председникуа ИДЦ ,,Веритас“, који би стварно могли да кажу шта нам кроз историју представљају Хрвати, наравно да није било места. Због тога се емисија која је требала да укаже на многе проблеме који оптерећују односе Србије и Хрватске свела на разматрање да ли Вучић треба да иде у службену посету Хрватској или не, да би се Стефановић и Јовановић сложили да Вучић ипак треба да путује у Хрватску, као да то колонијални управник већ није организовао због изложбе о Јасеновцу у УН.

Оно на шта бих указао овде је да је код обе Оливере у емисијама гостовао Чедомир Јовановић, у таблоидима познатији као Чеда Прашак. ,,Симпатични Ром“, незапослени драматург по професији, који је од исцепаних ,,старки“ и фармерки са протеста из 2000. за петнаестак година ,,политичког деловања“ дошао до ексклузивних одела, станова, блиндираних џипова, ,,Фиделинке“ и виле на Миконосу од шест милиона евра…(о чему више можете прочитати овде) Циганче са вуковарског ратишта постало је Ром и тада је кренула дивна промена у животу том (парафразиран Брана Црнчевић). Које су то квалификације које опредељују Чедомира Јовановића да прича о хашким оптужницама, осим можда чињенице да је противуставно предао сопственог председника Хашком трибуналу? Ко позива у емисије криминалца, наркомана и преваранта, како су га описали некадашње партијске колеге Бранислав Лечић, глумац, и Горан Петровић, бивши шеф Државне безбедности Србије? И зашто, као такав, није одавно у затвору? Зашто РТС у предизборној кампањи за градоначелника Београда уопште поклања медијску пажњу минорној партији ЛДП и њеном председику, када ЛДП није ни предала листу за градске изборе? Одговоре на ова и многа друга питања наћи ћете у овом тексту. У суштини одговор је једноставан: свак наредна власт држи ,,у фиоци“ претходну због криминалних радњи, па тако сада и Чедомир Јовановић на ,,јавном сервису“ шени како му Вучић каже. Зато слоган РТС није ,,Ваше право да знате све“, већ ,,Ваше право да будете понижавани“!

Још гора је ситуација са другим телевизијама. Пример: О2 и Прва ТВ. На наведеним телевизијама се приказују филмови као што је ,,Сезона лова“, са Џоном Траволтом и Робертом Де Ниром у главним улогама. Филм почиње следећим наводима: ,,1992.године српска војска напада СУСЕДНУ Босну и започиње рат обележен масовним масакрима цивила у име етничког чишћења. У геноциду је погинуло преко 200 000 људи, више него у иједном сукобу у Европи након 2.светског рата.“ Имате на сликама испод.

Након тога се појављује слика где амерички војник отвара железнички вагон пун лешева, које су, а како другачије, Срби побили. Филм је емитован више пута на овим телевизијама, као и сијасет других са антисрпском тематиком (још док је О2 била Б92), а да нико од надлежних органа ништа поводом тога није предузео. Шта ради РЕМ (Регулаторно тело за електронске медије)? А да, они су и плаћени да не раде ништа, што се по ,,ријалитијима“ да закључити. И, у којој то земљи има да држава да националну фреквенцију страној телевизији да би ова приказивала филмове у којима вређа читаву нацију? Само у колонији, односно окупираној земљи (надам се да сте до сада апсолвирали).

Примера има доста, али је принцип исти: понављај неистину док народ не промени свест и прихвати је као истину.

 

 


Подели

Оставите коментар

Scroll to Top