ВЕЉА

Подели

Вељо,

хтео сам ти се јавити много, много раније али због константне борбе за живот не стигох. Надам се да се не љутиш што ти се обраћам са Вељо, али ти си постао Савезни секретар за народну одбрану СФРЈ 1988.године када сам и ја завршио војну академију као једини у историји војног школства који је војну академију уписао и завршио након треће године средње школе, што нас у неку руку чини класићима, а ти знаш да то у војсци није мала ствар.

Ниси ме знао Вељо, као што ниси знао ни хиљаде других часних официра и подофицира који су почетком деведесетих били спремни да положе живот за заклетву дату држави и њеном народу, а нажалост велики део њих због тебе Вељо и јесте.

Хтео сам ти се јавити још тамо на пролеће 1990. када сте ти и државни врх, тадашње Председништво СФРЈ, почели бити понижавани и исмевани од стране Туђмана и Јанше, а ти Вељо ништа ниси радио. Хтео сам те питати шта си ти то учио у Ратној школи ЈНА и Колеџу за генерале и команданте америчке војске када на такве провокације ниси реаговао? Зар то што је Туђман у предизборној кампањи најављивао “хрватску стројницу на хрватском рамену“ отворено алудирајући на сецесију и стварање републичке војске није био довољан разлог да се реагује? Зар то што су авиони осјечког авио-клуба вукли транспаренте са рекламом ХДЗ-а и поред забране ваздухопловних служби није довољна провокација РВ и ПВО? Шта си то чекао Вељо? Зар то што је полуписмени резервни водник Јанша успео да вишегодишњим јачањем Територијалне одбране Словеније направи републичку војску унутар ЈНА није био довољан разлог да се делује? Ако смо сви у то време могли да видимо да је Председништво СФРЈ састављено од јадних будала неспособних да донесу било какву одлуку у корист државе већ само у своју личну, што си Вељо дозволио да нас све понижава шачица гована када се под твојом командом налазило пет Војних области, Ратна морнарица и Ратно ваздухопловство са око 240 000 припадника ЈНА углавном југословенски опредељених и спремних да изврше свако наређење?

Када је Туђман након победе на изборима у априлу почео у Хрватској да спроводи континуитет Павелићеве НДХ најваљујући референдум о самосталности и нови Устав из кога су Срби избачени из конституционалне структуре Хрватске зар то није била очигледна најава грађанског рата? Па ти си из Далмације, зар си мислио да ће Срби дозволити да буду укинути као народ? И када су у августу због тога расписали референдум о аутономији на теритиоријама где живе Загреб је послао наоружану колону у Книн која је заустављена обореним балванима (“Балван револуција“) и три хеликоптера са полицајцима да угуше “побуну“, која су ловци ЈНА вратили назад на одредиште, зар то већ није био почетак грађанског рата? Уместо да то буде довољан сигнал да си већ закаснио са реакцијом ти још промовишеш неутралност ЈНА!

Ако је на место Министра одбране Хрватске 1990. постављен Мартин Шпегељ који је од 1985.-1989. био Командант 5. (или загребачке) Војне области немој ми рећи Вељо да ниси знао да је већ имао разрађен план за нападе на касарне и складишта ЈНА ради отимања оружја који је лично понудио Туђману на реализацију? Па наравно Вељо да си знао јер је тада КОС одлично радио и још у снимио филм о тајном наоружавању Хрвата преко Мађарске, са тим истим Шпегељом у главној улози јер је он том акцијом и руководио. Припадници специјалне јединице у којој сам касније био причали су ми да су ноћима маскирани лежали у влажним каналима поред пута, спремни да зауставе конвој шлепера са наоружањем из Мађарске, а када су га најзад дочекали стигло је наређење од тебе или неког твог да се конвој пропусти!!! Зашто си то урадио Вељо? Уместо да је конвој заробљен и починиоци похапшени ти акцију хапшења главних актера у Загребу, Осијеку и Сплиту обустављаш и приказујеш филм КОС-е у јавности дајући времена тајним службама БНД и ЦИА да склоне Шпегеља у Аустрију!!! Тиме си својом неодлучношћу упропастио изванредно изведену операцију “Штит“ којом је руководио лично генерал Александар Васиљевић, начелник КОС-е у то време, због чега је група официра из Гарде покушала да изведе пуч тражећи твоју оставку, што теби као часном официру, наравно, није падало на памет. Али ти је зато у сред очигледне сецесије Словеније и Хрватске пало на памет да подржиш стварање Савеза комуниста-Покрета за Југославију.

И тада сам Вељо хтео да ти се обратим и питам шта мислиш како смо се ми припадници ЈНА свих националности  у јануару 1991. после приказивања тог филма осећали? Како својим војницима да објаснимо зашто главни глумци из филма Шпегељ, Хабијанец, Дечак и Бољковац нису у затвору? Ако су се већ они попишали по нама зашто си ти својим изјавама да је са Председништвом СФРЈ постигнут одоговор да се сецесионисти сами предају пишао по нама објашњавајући да то у ствари пада киша? Знаш и сам да је читав врх ХДЗ-а већ имао купљене куће у САД и спремне кофере за бег у иностранство јер су се управо бојали твоје реакције за коју још увек није било касно. Али не, ти,  Председништво СФРЈ и Генералштаб, као једини колективни врховни командант оружаних снага у свету где се одлука о употреби војске доноси гласањем, чекали сте неке законске одреднице док су се паравојне формације увелико наоружавале. Мада је сада вероватније да нисте ништа чекали већ сте једноставно биле неспособне кукавице због чега до стално најављиваног разоружавања никада није ни дошло.

Када су вас Туђман и Шпегељ неколико пута испрозивали како сте неспособни да било шта урадите, прво су у марту 1991. са оклопног возила милиције пуцали на војнике ЈНА у Пакрацу, што су касније хрватске власти негирале. Па су онда крајем марта пале прве жртве на Плитвицама, где су припадници баш оне специјалне јединице коју сам већ поменуо поново раздвајали зараћене стране као и оне у Пакрацу. Онда си ти Вељо отишао у тајну мисију код маршала Јазова у Москву на консултације тражећи подршку да изведеш војни пуч, коју ниси добио јер су и Руси били у великим проблемима. Али, за шта подршку? Зар ниси имао довољно људи и средстава да тај пуч изведеш? Зар у том тренутку то није било најлогичније решење: похапсити сецесионисте у Председништву и заробити и одузети наоружање од паравојних формација, чиме би се повратило поверење у институцију војске? Све си Вељо имао осим оног што међу ногама краси мушкарца. Не кажем да не би било крви, али би је било далеко, далеко мање него што се могло претпоставити да ће је бити касније. Залагао си се и борио за идеју југословенства, па зашто онда то ниси урадио? Био би слављен као херој и вероватно би сачувао земљу, бар још неко време док се главе не би охладиле. Али, пошто си показао и доказао у више наврата да ниси херој, иако си носилац два ордена за храброст, и да чак ниси био способан да обављаш своје редовне обавезе као Савезни секретар народне одбране, јер спречавање сецесије и грађанског рата јесте била твоја дужност без обзира на противљење дела Председништва, амерички Стејт Дипартмент је објавио да ће се супротставити било каквој употреби силе у спречавању економских промена и увођења домократског система у земљи. Наравно да се ту мислило на “силу“ коју би употребила ЈНА као савезна војска, а не на силу коју су већ спроводиле паравојне формације као републичке војске према савезној. Тиме јесте почело спровођење плана ЦИА-е за Балкан који је постојао одавно и отворена је Пандорина кутија на овим просторима, али је твојом одлучном и правовременом интервенцијом то могло бити спречено или барем у великој мери ублажено, тако да твоја оправдања да су за све криве стране тајне службе не уважавам. Имао си довољно повода и времена да реагујеш након чега би те сви поштовали, али пошто ти ниси хтео онда су други реаговали уместо тебе.

Упадом хрватских специјалаца у Борово село за 1.мај 1991. и званично је почео грађански рат на овим просторима. А ти Вељо као да си био у некој другој димензији још увек си заговарао неутралност војске, која је већ била толико неутрална да нигде из опкољених касарни није ни могла да се креће. Водио си Вељо нас припаднике ЈНА својим погрешним одлукама из једне увреде у другу, из једног понижења у још веће. Дозволио си да у Сплиту у директном ТВ преносу подивљала маса дави осамнаестогодишње војнике. Из Словеније су нас уз превелике жртве истерала два ловачка друштва јер си војску у одбрану границе слао без муниције. Слике понижавања голобрадих војника које су обишле свет и данас изазивају бес и гађење према војном врху. Вуковар је месецима беспотребно гранатиран јер ниси умео да осмислиш акцију којом је могао бити освојен за неколико дана. Да не набрајам даље, биће људима који ово прочитају још више мука.

Онда  си почетком 1992. године након потпуно легалног обарања италијанских хеликоптера отишао у пензију, наводно због здравственог стања, а у ствари бежећи  од оговорности за даља дешавања која си започео.  Никада ниси одговарао за своје пропусте, јер их по теби није ни било пошто је за све криво Председништво СФРЈ које није могло да се договори о употреби војске. Али, Вељо, ко је могао да ти нареди да пропустиш конвој са наоружањем којим ће пуцати на тебе и твоје војнике? Ко је требао да ти каже да ако неко пуца на тебе и твоју војску ти треба да узвратиш и да га елиминишеш? Ко је требао да ти каже да си од пролећа 1990. у рату, а ти ни на лето 1991. не реагујеш? Јесу ли теби и другим високим официрима у војсци незаслужене бенефиције удариле у главу, па сте се деценијама спремали “као да ће сутра бити рат…“, а када је до истог дошло у њега ушли “…као да ће сто година бити мир“? Ах, да…Па то није ТАЈ рат (фронтални. против спољног непријатеља) за који сте ви увежбавани, већ ДРУГИ рат (грађански). Извини, на то сам потпуно заборавио.

Онда вероватно нема ни смисла што сам све ово писао, нема ни смисла што ти се Шпегељ дуго у медијима захваљивао што си му спасио живот, нема ни смисла што те тадашњи припадници ЈНА проклињу што си дозволио пролазак оружја којим ће се на њих пуцати, нема ни смисла што те зову пичкетином они којима је у том рату неко настрадао, они који су као ја рањавани и који су остали без својих домова. Битно је да има смисла то што си 2001. побегао за Русију да не би сведочио пред Хашким трибуналом.

Вељо, класићу по нечему, то је углавном оно што сам ти давно хтео рећи, а за шта никада нисам имао прилику. Можда сам ипак о теби као покојнику требао написати све најбоље, али ако ти ја и опростим они који су због тебе превремно отишли тамо где идеш сигурно неће.

Последњи поздрав без почасног плотуна и заставе од мајора у пензији Жељка Пантелића.


Подели

Оставите коментар

Scroll to Top