ДНЕВНИК 1941.-1945.

Подели

Изводи из “Дневника 1941.-1945.“ Григорија-Глише Бабовића.

Почетак јуна (5.-6.јун 1941., није у књизи наведен тачан датум)

Из Хрватске
……..
О нашој “независној“ Хрватској овде се са презиром, исмевањем, а и са жаљењем говори. Сматра се да су словенској ствари необично много нашкодили.
О њиховој “управи“ и “власти“ овако се шале овде:
1. Хрвати су узели себи за химну “Adio mare“-јер су им га Талијани одузели.
2. Хрвати су у независној држави добили четири “брода“ и једну луку-тј. Босански, Славонски, Хрватски Брод на Купи и далматински Брод и Бања Луку.
3. Хрвати имају 1 поглавника, 13 доглавника и 3 000 000 безглавника.
4. У једној загребачкој школи догодио се овај истинит случај:

Учитељица пита једну ученицу:
– Кажи нам како се зове наше море.
– Молим, ми немамо мора, одговара девојчица.
– Шта? како га немамо? Наше се море зове: Јадранско море…
Кад је после часа била на одмору, приступи девојчица учитељици и каже:
– Молим да извинете што сам Вам рекла да немамо мора. Али мој тата каже да Хрвати имају само толико мора да ноге могу опрати…
……..
У Винковцима смеју Срби ићи на пијацу само од 10-11 часова до подне. И ако шта нађу у то доба добро-ако не нађу-ником ништа. Имају у градовима Срби беле траке око руке и-кажу-нацртану псећу главу на њој. Хрвати вичу за њима, зар их-тобож-није стид носити те траке, да се види од кога потичу.

Вести долазе да је у Хрватској погинуло најмање 100 000 Срба, а у Бачкој око 30 000. Међу њима многи свештеници. (Напомињем да су подаци са почетка јуна 1941.године, оп.Бунар)
…….

16.6. Понедељак

На толике страшне вести из Босне јуче у недељу отишао је из Шапца командант града потпуковник немачки, с њим Илија Сп. Поповић, окружни начелник, жандармеријски капетан и Фрајзицер, трговац, као тумач. Кад су прешли преко Дрине, први призор који су видели био је: петоро убијене деце возе на колима у гробље, а мајке за њима кукају. Убијени људи, затварање, најстрашније мучење, тако да су морали не само згражати се, него и плакати видећи тако страшно дивљаштво, које муслимани и Хрвати-усташе-врше над неоружаним и невиним Србима. Фотографисали су неке ствари и командант је страшно викао на тамошње хрватске власти у Бијељини.

Данас-кажу-отишли у Сремску Митровицу да и тамо праве ред. Згража се и чуди немачки потпуковник да Хрвати могу чинити таква крволоштва. Кажу да је рекао: “Зар ми таквима дали слободу и државу!“
У Шабац нове избеглице стижу. Нарочито интелигенција. Сви причају језиве приче.

……..

7.7. Ивањдан

Понедељак. Јуче и данас прешло преко Дрине и дошло у Шабац око 1500 нових избеглица. Сви из Словеније. И И те су све у Гуњи протерали у Босну и сад стижу овамо. Са ситном, а често и многобројном децом иду по 10-14 дана оданде док нису стигли у Шабац. Из срезова Нашичког, Подравске Слатине и Вировитичког. Причају грозоте, које Хрвати чине над нашим виђенијим људима. Затворени су у Осјеку и логору у Копривници.
Данас су дошла кола по наређењу среза и однели их у околна села.

……..

Недеља 20.7.

Гледајући сваки дан нове бегунце из “независне“ хрватске државе, не можемо се начудити да један народ с којим смо стотине година делили судбину, живели заједно, да може бити толико непромишљен, луд и безобзиран према Србима. Заар они тако схватају “независну Хрватску“ да толика недела, злочине и крволоштва чине на Србима који се апсолутно ничим не огрешују о нове законе те Хрватске. И сад се јасно види зашто они 700 година нису могли доћи до самосталности-а не би ни сада дошли својим силама-него поклоном Хитлеровим-јер они нити знају шта је слободна држава, нити је могу поштовати, нити се снаћи у њој. Они су ту своју слободу схватили да сви други буду бесправни, а само Хрвати апсолутни господари. Да сви други служе њима као робље, од којих могу чинити шта хоће, а њиховом имовином располагати по својој вољи неограничено.

Кад су у Даљу, Ердуту, Борову и другим селима око Вуковара истерали из кућа најбоље домаћине, изјурили су их без ичега, само са оделом на њима, и ако су новац могли на брзину узети. У њихове пуне домове довели су своје Хрвате из Лике и Загорја који се нису могли снаћи у оваквим домаћинствима, јер никада то нису ни видели. Почели су само јести и пити, чак ни коње, краве, ни свиње нису појили , јер су ваљда мислили да стока живи од росе небеске. Али неки су ипак хтели да хране пилиће. Нашли су бело брашно, замесили тесто и кидали па бацали живини. Кад их је неко од суседа Срба, који су остали, упозорио да се живини даје кукуруз и прекрупа, они су одговорили: -Е, а шта ћемо ми јести!

Други су опет ухватили квочку, заклали и јели. Кад су их упозорили да се квочке не једу, рекли су: -Њу је најлакше ухватити. Оне друге кокоши беже. И кад су заклали кокош или су је опалили на пламену, или гулили кожу, јер нису знали да се кокош шури. Скували су је и ону “воду“ бацили, а кокош појели. Неће да легну на кревете, него по патосу спавају а кревети тако дивно спремљени. А како ће тек да раде остале пољске и кућне послове!

Док они тако упропашћују красна имања-њихови власници Срби ево шетају по Шапцу беспослени и тужни за својим добром.

Кажу да сад хапсе по Руми и поново по Сремској Митровици. Ево три месеца-независне Хрватске-а терор не престаје. Јуче прича човек из Горњег Товарника да католички поп говори “И бивша православна црква сад је наша, а сва њена имовина нама припада.“

Свет сахрањује своје мртве сам-јер нигде нема нашег свештеника. Можда још неколико око Земуна где су Швабе. А Швабе су сретне што је још Хитлерова војска по градовима, јер неће Хрвати ни са њима боље поступати него као и са Србима, само ако дочекају да се немачка војска повуче из Хрватске.

Хрватске новине доносе хвалисаво да је једна група њихових “добровољаца“ отишла у помоћ Немцима против Руса. А о томе се овде прича:
Кренуо дугачак воз “добровољаца“ хрватских за фронт у Русији из Загреба. Али кад је стао у Винковцима-сви су вагони били празни, јер су успут “добровољци“ поутицали. Затим: отишла једна група авијатичара за Немачку али ће их Немци метнути за пешаке, јер им не смеју поверити своје апарате. А морнари којима је “маршал“ Кватерник одржао при поласку говор, отишли су-кажу-на Босанском Броду, Славонском Броду и на Броду на Купи и Уни, јер других “бродова“ нема “независна“ Хрватска.


Подели

Оставите коментар

Scroll to Top