УЛИЦА

Подели

Иде човек улицом и наиђе на Мују који копа канал. Иза њега на неких петнаестак метара иде Хасо и тај исти канал затрпава. Гледа човек, гледа, па ће:
– Ало људи, шта то радите? Један канал копа, а други затрпава, нема никакве логике!
На то ће Хасо:
– Има болан логике, али нема Ибре што поставља цеви.

Зашто сам вам испричао овај виц са омиљеним јунацима из доба СФРЈ? Пре пар дана ме пробуди пишталица. Таман сам помислио да се опет покварио аларм на локалу испод зграде код комшије великог бизМисмена, кад оно није. Погледам кроз прозор и имам шта видети: после двадесетак година најзад сам дочекао да се ради улица у којој станујем, Цара Душана.

20150813_130815

Знам да у почетку то није било најављено, али, ето, санација моје улице је придодата изградњи Трга шабачких жртава. Не реконструкција-санација. И не бих сад да ме неко одмах прогласи “хејтером“, како би то млађе генерације рекле, али ја само као онај што пита “Где је печат?“ питам: ГДЕ ЈЕ ПЛАН?

Последњих пар деценија гледам како се код нас све ради ад хок, а ако се том приликом нешто и погреши шта има везе, то ће ионако решавати следећа власт. Можда неки урбанистички план и постоји, али ако је неко пре двадесет, тридесет година планирао да град у глобалу буде архитектонско ругло онда такве треба обесити јавно на центру за пример свим осталима који се тим послом баве. Примера је веома превише (намерни плеоназам), тако да би ми требало неколико година да набројим све за шта је неко добио дозволу да гради у овом граду. Један од, по мени, најгорих примера је зграда “Кифла“ која се наслања на хотел “Зелени венац“ саграђен 1934.године. Наравно да причам о времену када је “Кифла“ рађена јер је тада требало испоштовати неке урбанистичке принципе стапања старог и новог, а не саградити зграду која у епицентру града штрчи као чир на дупету. Нажалост, од пре неколико година хотел “Зелени венац“ је променио власника, након чега са шареним излозима кладиионица, брзе хране и мењачница изгледа као  циркуска шатра са Шабачког вашара, а не као задужбина Филипа Митровића коју је пројектовао исти архитекта који је пројектовао и хотел “Мажестик“ у Београду. Како ће се тај “чир на дупету“ уклопити са разнобојним бетоном на тргу тек ћемо видети.

Основно питање је да ли је нови трг баш сада био неопходан грађанима Шапца или је то учињено како би Дуле Десетар и Дуле Циганин, који су према чаршијским причама већински власници хотела “Слобода“, тим прилазом добили још једну звездицу више у категоризацији? Цифра од 500 000 евра, за коју градоначелник Небојша Зеленовић каже да је изузетно ниска за изградњу таквог градског трга, није уопште мала ако је могла боље да се искористи. И ту се поново враћамо на улицу Цара Душана, односно трг испред Дома ЈНА, где мислим да је било далеко сврсисходније утрошити паре, односно део пара. Сви возачи знају да је тај трг, после уласка у ул.Кнеза Лазара до почетка Бара,  најиритантнија деоница за вожњу у граду, управо због тога што није саобраћајно решена како треба. Пешаци прелазе трг од двадесетак метара на сваких пар метара, они који пређу код Дома ЈНА немају куда да се крећу већ иду улицом, бициклисти иду у контра смеру…

b7Прелазак преко двадесет метара трга

b8-1Вoжња бицикла у контра смеру

b9Свакодневница

Када се на све то додају саобраћајни полицајци који углавном све то само посматрају онда вам је јасно зашто је та деоница за возаче моторних возила толико иритантна. Пре скоро двадесетак година покренути су предлози за решавање тог трга, било је предложено да се уради подземни пролаз за пешаке од тржнице па до паркинга како пешаци не би прелазили на сваких пар метара, био је и предлог да се испред Дома ЈНА уради кружни ток саобраћаја, али до данас ништа по том питању није урађено, као да бивши председници општина, или по новом градоначелници нису пролазили тим путем. Ма нема везе, битно да ћемо добити трг на којем ће по разнобојном бетону бити право уживање демонстрирати против актуелне власти, наравно ако народ скупи храброст да изађе.

У склопу Трга шабачких жртава налазиће се и бициклистичка стаза која ће ићи од ул.Краља Петра I. Та стаза се укршта са тротоаром куда се крећу пешаци на месту где су се некада налазиле трафике, а како ће се излазак на улици решити нисам успео да видим из шеме. Али као да гледам да ће нека будала са те стазе не гледајући излетети у правцу Тржнице као мени пре три године, када ми је лик након тога три пута бацио бицикл на кола јер сам му свирао (иако сам после пар дана дао полицији податке ко је и где га могу наћи полиција по тој пријави није ништа предузела). Немам ја ништа против бициклиста ако се придржавају правила и прописа у саобраћају, и сам волим да провозам своју “лабудицу“, али против бахатости коју им омогућава држава имам, што сам и објаснио у чланку “Господари саобраћаја“. Да не бих дужио, шта мислите да ли ће та стаза решити вожњу бицикала пешачком зоном или вожњу у супротном смеру улицом Др.Андре Јовановића? Куме ај’ у два’ес’ марки да неће.

Зато и кажем да су сва досадашња исхитрена решења у која саобраћајни органи нису били укључени касније доносила само проблеме. А ако јесу били укључени, а општински органи то нису усвојили, онда опет оно што важи и за урбанисте-на центар. Како то изгледа у пракси показаћу на једном примеру, који је у ствари састављен из више примера у једном проблему. Иза Дома ЈНА довршава се велика стамбена зграда приватног инвеститора где пише да зграда има подземне гараже за станаре (паркинг који видите на слици је јавни који се наплаћује, не припада згради). И то је у реду АКО има довољно паркинг места за све станаре и кориснике локала. Међутим…Знате како то код нас иде.

b6-1Зграда која наводно има подземну гаражу за возила свих станара

Преко пута је зграда на углу улица Цара Душана и Др.Андре Јовановића која је такође приликом пријема приказала подземну гаражу, коју и има. А како има можете погледати на сликама.

b1-1Улаз у подземну гаражу. Колика је висина приступне рампе можете упоредити са висином кола.

b11-1Силаз у гаражу

20150813_192650Нагиб тротоара око зграде у Цара Душана. Банкина је тек постављена. Ко је примио зграду са оваквим нагибом стазе?

bl2Нагиб тротоара око зграде у ул.Др.Андре Јовановића

bl1Приступна рампа паркингу у унутрашњости зграде из ул.Др.Андре Јовановића где има неколико паркинг места. Нагиб можете проценити према висини темеља.

Тротоар око зграде је толико толико нагнут да сам од када носим протезу том страном прошао само једном или два пута јер, јер ме протеза буквално обара на контра страну.

Ко је примио ту зграду и издао употребну дозволу када је према Правилнику о условима и нормативима за пројектовање стамбених зграда и станова највећи нагиб приступне рампе за улазак у гаражу 12%, а овде је много већи? О нагибу за силазак у гаражу не бих да трошим речи. Да ли је уопште неко од надзорних органа приликом пријема излазио на лице места или је пријем по старом добром обичају извршен негде у кафани? Када сам ишао у урбанизам да питам ко је и на основу чега дао употребну дозволу за ту зграду добио сам одговор да “тај који је то одобрио није ту, али да то није дефинитивно, већ ће се радити када се буде радила улица“. Од тада има десетак година, вероватно и више.  И шта мислите где већина станара паркира своје аутомобила све то време?

b5-1Осим тога поред зграде је ругло које стоји више од десет година на само пар стотина метара од центра града. Зашто до сада није наложено власнику да плац затвори монтажном оградом док не изврши уређење?

Наведену зграду сам узео само као пример, а, као што и сами по гужви на улицама можете видети, имате их на сваком кораку. Ако је према нормативу обавезно НАЈМАЊЕ једно паркинг место по стану можете ли да наведете зграду у граду која испуњава тај основни услов и зашто не можете? Када ће неко одговарати што су издаване грађевинске дозволе супротно Правилнику? Када ће неко да се извини за покидане живце возачима који не могу да се мимоиђу у ул.Кнеза Лазара јер је неки корумпирани идиот издао дозволу за стамбену зграду скоро без иједног паркинг места? (Паркирање са десне стране у Кнеза Лазара од Карађорђеве па до пролаза према Кајмакчаланској било је забрањено, али је неко знак поломио после седам дана од постављања и никада више није враћен) Када ће надлежни органи извршити контролу издатих грађевинских дозвола у последњих пар деценија и установити колико су зла овом граду својим (не)радом нанели урбанисти?

Зато сам у овом случају и питао ГДЕ ЈЕ ПЛАН јер након свега јадни народ би могао да закључи да се опет ради о неком прању новца и(или) преливању у приватне џепове. Иако се не врши комплетна реконструкција улице сигурно је да ће бити боља од досадашњих вишеслојних закрпа, и градски трг ће бити лепши, али господо из градске власти: шта год да радите урадите да се не дира бар пет година, а не да се деси као у Поп Лукиној где су одмах након асфалтирања и постављања бехатона почела копања за постављање каблова или чега већ (о томе да део или чак цела улица нема хидроизолациону фолију испод бехатона плаћену према пројекту, због чега људи никако нису могли да се реше влаге у подрумима према улици, неки други пут). Испоштујте процедуре, имајте дугорочни план, али не баш толико дугорочан да трг испред Дома ЈНА не можете да решите ни после двадесет година. Није битно ко ће после вас бити на власти, битно је да се према остваривању тог планираног иде. Сталне “санације“ и парцијална решења на дужи период само стварају још веће проблеме јер ни стари нису решени. Правдајте сваки динар народу, немојте да се као у случају пумпе која је правила водоскок на Сави, плаћене од пара грађана Шапца, не зна како је нестала са комплетном инсталацијом (гледао сам у чорбаст пасуљ са ребрима и приказао ми се неки водоскок у Јагодини).

И зовите “Ибру“ с боловања да на време постави цеви.


Подели

Оставите коментар

Scroll to Top