КОМШИЈА

Подели

 

Силазим јуче из зграде и по ко зна који пут затичем слику испод.

zgrada6

Куцам на врата “Радио таксија Чивија Шабац“, одмах поред улазних врата у зграду. Отвара човек док броји паре у рукама.

– Извините, да ли је Ваш комби-питам иако већ знам одговор.
– Да-одговара високи, крупан лик, негде око четрдесет година.
– Хоћете га померити, молим Вас.
– Зашто?
– Молим Вас да га померите.
– Зашто?
– Па видите ли где сте паркирали?
– Где?-намерно провоцира.
И ту ја упадам у замку покушаја објашњавања:
– Пркирали сте У КРУЖНИ ТОК, односно у престројну траку кружног тока, на пуној линији, на мањој удаљености од пет метара од пешачког и на мањој удаљености од пет метара од изласка са јавног паркинга.
– ПА КОМЕ СМЕТА?- пита уз поглед “мозга без“.
– Да ли сте Ви нормални, па зар не видите да од комбија не може да се уђе у кружни ток?
– Што се љутите, где да паркирам када обављам послове по граду?
– ПА НЕ МОЖЕТЕ ОБАВЉАТИ ПОСЛОВЕ ПО ГРАДУ ТАКО ШТО ЋЕТЕ СТАЈАТИ У КРУЖНОМ ТОКУ И СМЕТАТИ СВИМА КОЈИ ПРОЛАЗЕ ИЛИ ИЗЛАЗЕ СА ПАРКИНГА!
– Ја заиста не знам какав сте Ви то комшија када Вама све смета. Зар не можете да обиђете?
– Хоћете ли померити комби или да зовем полицију?
– Па докле та нетрпељивост, уместо да сарађујемо ми треба да се свађамо.
– Значи да зовем полицију.
– Ви сте баш диван комшија.
Звао сам станицу саобраћајне полиције пред њим. Не знам да ли га је полиција уклонила или је отишао “након обављеног посла“, када сам се вратио комбија није било.

Не знам ко је човек и не интересује ме, али је од првог дана пре пар година када је у тој централи таксија почео да ради почео да прави проблеме. Прво је скутер којим је долазио на посао паркирао испред степеништа на улазу зграде (као што рекох врата од централе таксија су одмах поред улазних врата у зграду). Покушао сам да разговарам и да му кажем да то више не ради јер станари морају да се пењу са стране (на делу где нема степеница) да би ушли у зграду. Био је изразито набусит и безобразан, али није више скутер паркрао испред степеништа, паркирао је метар од степеништа. Имао је неки Ауди 80 који је некада данима држао на овом месту где се на слици налази комби. Поново сам покушао да разговарам и поново је био дрзак и безобразан, овог пута чак се и нагињући над мене. Позвао сам полицију и захтевао да реше ситуацију јер човек не паркира на паркинг ни кад има места, већ паркира на улицу, на улаз у паркинг или на тротоар, сметајући свим учесницима у саобраћају који ту пролазе. Ништа није помагало. И даље је тако паркирао. Докле је то довело можете видети на слици изнад, што је свакодневна вишесатна појава. И после пар година малтретирања ја сам лош комшија?

О нестанку стида у нашем друштву већ сам писао у чланку “Стид“, па не бих да се понављам. Са нестанком стида почиње глупост (Фројд, парафразирано). Глупост и јесте одлика тренутка у којем живимо, јер је надвладала све моралне норме, истину, правду, слободу и част. А надвладала их је управо зато што је медији и основни темељи друштва (просвета, здравство, правосуђе, војска и полиција) пропагирају као усвојену норму понашања. И зато су рационалне особе увек изненађене нападом глупака јер глупаци не бирају ни место, ни време када нападају. Чак и када би рационална особа знала место и време напада опет не би успела да припреми адекватну одбрану јер глупаци не нападају у складу са правилима рационалног понашања већ без плана, без користи и без разлога. А тек се покушај неког компромиса са глупаком увек касније испостави као веома, веома скупа грешка.

Зато не потцењујте моћ људске глупости: она је разорна и неуништива. Једино што можете је да трпите и ћутите, или да будете “лош комшија“. На вама је.


Подели

Оставите коментар

Scroll to Top