ГДЕ ЈЕ НОВАЦ ОД КАЗНИ?

Подели

Станица саобраћајне полиције у Шапцу од 1.1. до 15.11.2015.године уплатила је Граду Шапцу око 15 милиона динара од наплаћених саобраћајних казни. То је законских 30% које су од сваке мандатне казне дужни да уплате. Према Закону о безбедности саобраћаја, новац који се од саобраћајних казни слије у градску касу мора бити потрошен НА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА.

Осим унапређења саобаћајне инфраструктуре на терену, ту спада и рад тела за координацију, саобраћајна едукација, превентивне акције или научни и истраживачки рад из области безбедности саобраћаја, али и побољшање услова у којима своју дужност обављају људи који врше контролу саобраћаја. Колико је од уплаћених 15 милиона динара Град Шабац уложио у безбедност саобраћаја ако је хоризонтална сигнализација очајна, на неким опасним тачкама недостају знаци, а полицијска возила су технички неисправна?

Од наведене суме Град Шабац је под притиском Београда станици саобраћајне полиције купио пет компјутера, пет лампи, фотоапарат и два штампача у вредности од око 500 000 динара. Што је најгоре, колико сам успео да сазнам то је све што је уложено у последњих пет, шест, седам година. Ако узмемео да је просек од уплате казни био 10 милиона динара годишње, то би за неких пет година износило око 50 милиона динара.

Где су утрошене те паре? По дешавањима око непланског укидања смера кретања за моторна возила и увођења бициклистичких трака у улици Краља Александра видимо да на рад Савета за безбедност саобраћаја сигурно нису. Станица полиције на Старом граду је у очајном стању. Мокри чворови су доста старији од већине припадника који у станици раде, а мислим да има столова за којима сам седео и пре двадесетак година. Као што сам написао возила су технички неисправна: некима не раде ротације, некима су упаљене лампице грешки на инструмент-табли, некима управљачки систем “једе“ гуме, а све због тога што нема пара за одржавање. Кубури се и са најобичнијим потрошним материјалом као што су тонери и папир за штампање. Пресељење станице у нову зграду код хале Градоначелник је најављивао у новембру, па у децембру, па од нове године у новим просторијама, а ево дочека се и крај марта да од пресељења није било ништа.

Уместо да је зграда по договору исељена и адаптирана потребама полиције, а зашто не и усељена са новим намештајем, неђе је ба запело. У Бачкој Тополи општина је саобраћајном полицајцу-мотоциклисти купила кожни Даинесе комбинезон, рукавице и кацигу.

Код нас су двојица саобраћајаца-мотоциклиста прешла на друга радна места, а због недостатка средстава друга двојица нису упућена на седмодневни курс након којег би добили сертификат за патролирање на мотоциклу. У Руми полицајци за нову годину од општине добију пакет са униформом, лампом и слаткишима за децу, а овде добију… Камере које су постављене на неким раскрсницама у граду не раде, безбедношћу саобраћаја се баве информатичари и набеђене архитекте што значи да ни Савет за безбедност саобраћаја не ради, дугорочног плана за безбедност саобраћаја на нивоу града нема, а не улаже се ни у побољшање услова за рад саобраћајне полиције, што само показује колико је Градској управи стало до безбедности саобраћаја. Ако је за шест, седам година у безбедност саобраћаја уложено неких пар процената од добијене суме за ту сврху поставља се питање у које намене су онда утрошене паре?

Од пре неколико дана у контролу пословања Градске управе Града Шапца дошла је државна ревизорска комисија и по неким најавама неће скоро изаћи. Можда у коначном извештају добијемо и одговор на претходно питање.


Подели

Оставите коментар

Scroll to Top