ШАТРА

Подели

 

Као и сваког понедељка и овог сам кренуо да одвезем сина на поподневни тренинг у ,,балоне“ иза некадашње ШУП школе. Ушавши из улице Мачванске у улицу Стојана Чупића наишао сам на шатру која је блокирала излаз на улицу Авде Карабеговића, што на слици можете и видети.
satra2

За онe који не знају то је део улице који повезује Мачванску и центар Мале (некадашња Циганска махала, за становнике Шапца скраћено Мала). Пошто из Мачванске улице није било никаквог обавештења да је улица затворена претпостављам да онај ко је шатру поставио за то није имао дозволу. Још неколико аута је скренуло после мене и као и ја окретали се у чуду иза шатре.

По повратку кући звао сам комуналну полицију да питам знају ли да је улица Стојана Чупића запречена приватном шатром, дежурна полицајка је прво питала где је то, а када сам јој објаснио оно што би на свом радном месту требала да зна рекла је да су сви на вашару и да нема кога да пошаље. Рекох јој да би функционисање саобраћаја на дан вашара (Мала Госпојина) требало да буде приоритет и да би неко морао да оде тих 500 метара (колико је улица удаљена од вашаришта) и нареди да се објекат уклони, на шта ми је рекла да ће направити забелешку и тражила моје податке.

Након тога сам назвао станицу саобраћајне полиције и рекао исто што сам рекао и комуналној, на шта су ми одговорили да то није у њиховој надлежности већ у надлежности комуналне инспекције, односно саобраћајног онспектора при комуналној инспекцији. Рекао сам да знам да сам објекат није у њиховој надлежности и замолио их да бар оду да покушају да обезбеде нормално функционисање саобраћаја.

Онда су се у касним ноћним сатима на Фејсбуку почеле појављивати слике на страници https://www.facebook.com/pages/Sabacka-Mala/525744277483069 . Са те странице и сутрадан из разговора са људима који живе или раде у околини Мале сазнао сам следеће:
– сам догађај, односно постављање шатре, најављен је још 17.9.
– шатра коју на сред улице поставља ,,газда Луле“ поставља се сваке године током Шабачког вашара већ ко зна колико година уназад
– нико од надлежних органа у протеклим годинама није реаговао на запречавање улица у Мали, због чега саговорници са којима сам разговарао ,,мисле да он има неку дозволу“
– дијагонално од ове шатре, на некадашњу Лилину кафану, налазила се дограђена друга огромна шатра која је затварала леву траку улице Авде Карабеговића, гледајући од правца ул.Вука Караџића
– обе шатре неколико дана биле приватне кафане са наступима еминентних естрадних звезда (шта год то код нас значило) као што је Љуба Аличић
– на једној од слика у ,,Белој шатри“ обележен је Немања Пајић, Заменик градоначелника Шапца
Из претходно наведеног могу се поставити следећа питања:
– Ако објекат поседује дозволу ко је тај (и лице и институција) ко може да изда дозволу за постављање приватног објекта којим се запречава читава улица и прекида саобраћај? Ако је дозвола издата зашто нису постављени знаци да улица није проходна? И, ако је издата, зашто је уопште издата поред онолико места на вашару?
– Ако објекат не поседује дозволу како је могуће да неколико дана сваке године две улице у граду буду затворене (једна делимично, једна потпуно), а да нико од надлежних органа не реагује? Ако је Заменик градоначелника за то знао, а знао је чим је обележен на слици (без обзира да ли је физички био присутан или није), зашто није реаговао?

Питам јер би мени баш залегао кружни ток код железничке станице за журку са округлим шанком, где би на “конзерви“ у средишту уз светлосне ефекте играле познате старлете, па  ме интересује да ли то иде по квадрату улице или по дану закупа? Или можда прописи који важе за становнике у граду не важе у Мали?

Пошто је у ставу 8 члана 48 Закона о комуналним делатностима регулисано да Комунални инспектор има право И ДУЖНОСТ да у вршењу инспекцијског надзора “нареди уклањање ствари и других предмета са јавних површина ако су они ту остављени противно прописима општине“, зашто се онда овакве ствари дешавају? Управо због онога што сам неколико пута у својим блоговима понављао, а то је што у овој држави нико ни за шта не одговара. Да је починиоцима, у овом случају приватним предузетницима-кафеџијама, изречена казна запрећена чл.55 Закона у износу од 50 000 до 500 000 динара (зашто не максимална?) и наплаћено ангажовање људства и средстава за уклањање шатри ако то ОДМАХ нису сами урадили, такве ствари се не би догађале.

Пре пар година је био случај познатог шабачког криминалца који је, да би угостио чланове једног од најкриминалнијих мото-клубова у свету, запречио улицу шатром (ваљда је то улица Бранимира Ћосића), која је, како се прича, уклоњена тек сутрадан доласком припадника Жандармерије из Београда, јер шабачка полиција ,,није имала довољно снага“. Нисам успео да сазнам да ли је покренут прекршајни поступак или је одговарао за комунални преступ, а не би ме чудило да није ни једно, ни друго.

Хоће ли сада неко одговарати? Из искуства у претходним случајевима-не верујем. Шатре су јуче ујутру уклоњене и једва сам некако прошао од разбијеног стакла на асфалту. Пошто су ми на неколико захтева из Градске управе одговорили ОБАВЕШТЕЊЕМ а не РЕШЕЊЕМ, како би иначе по Закону о управном поступку требало, нећу поводом овога достављати никакав акт Градској управи Града Шапца јер немам више живаца да се дописујем са онима који не знају ни основни закон по којем обављају своју дужност.

Најгоре је то што док незнање, ,,недостатак снаге“ и размирице око надлежности плаћају грађани, бахатост и примитивизам постају све учесталији начин понашања.

satra(Слика из околине Ваљева)

 


Подели

2 thoughts on “ШАТРА”

Оставите коментар

Scroll to Top