КОМПЕТЕНЦИЈА (3)

Подели

У неколико претходних чланака (Улица 3Емисија 1 и 2) писао сам о непланском руковођењу саобраћајем у Шапцу и бесмисленом парцијалном решавању “проблема бициклиста“. Међутим, и поред изнетих аргумената у тим текстовима, и поред петиција које су грађани писали остало је онако како је то удружење грађана које пропагира бициклизам тражило: у ул.Краља Александра укинут је један смер саобраћаја за аутомобиле, а уведен је асиметричан саобраћај за бициклисте, док је у Масариковој од Ослобођења до Церске укинуто паркирање возила са десне стране и урађена бициклистичка трака са десне, односно стаза на тротоару са леве стране. И, шта се тиме постигло?

Ево како то СВАКОДНЕВНО изгледа:

biciklisti6

biciklisti6
biciklisti7
masarikova17

Да ли је овако ругло од паркирања на тротоару оно што се желело постићи? Да возачи само што не паркирају на контејнере? Наравно да је неко КОМПЕТЕНТАН морао да мисли о томе приликом укидања паркинга и пројектовања бициклистичке траке. Овако је настало средње трпно стање где комунална полиција излази на лице места само по пријави, а возачи моторних возила уче своје металне љубимце да се пењу на дрвеће како би ослободили место за кретање бициклиста.

А да ли je изграња бициклистичке траке и стазе утицала на дисциплинованије понашање бициклиста?

Ево примера како правилно треба користити бициклистичку траку, у контра смеру:

biciklisti21

опуштено…

biciklisti40

…без пардона

biciklisti41

“Зашто да возим по обележеној траци у смеру кретања кад је мени лепше тротоаром у контра смеру и да прелазим возећи преко пешачког?“

biciklisti45

“Мени је лакше по улици, стаза на тротоару ме нервира…“

biciklisti20

Вожња по тротоару је омиљена забава бициклиста…

biciklisti19

biciklisti18

Значи ни то што је изграђена бициклистичка трака и обележена бициклистичка стаза није допринело да се бициклисти колико толико устроје у поштовању саобраћајних правила и прописа.

Са изградњом новог градског трга бициклистима су урађене стазе које скраћују пут од центра према Поп Лукиној улици.

trg

Да ли је то допринело да бициклисти више не иду кроз пешачку зону?

biciklisti22

biciklisti38

biciklisti39

biciklisti25-2-1024x917

Наравно да ни то што је само неких стотинак метара од центра града, ако има и толико, урађена нова бициклистичка стаза бициклисти возе кроз пешачку зону као да то није

забрањено. А по новом тргу да и не причамо:

biciklisti31

biciklisti33

biciklisti35

biciklisti36

Наравно да свако од бициклиста иде куда му је најближе, па чак и рампу предвиђену за дечија и инвалидска колица, или рецимо за људе са протезама као што сам ја, користе за прелазак из пешачке зоне на трг и обратно.

biciklisti27-2

biciklisti27-3

biciklisti26

Значи све што је до сада урађено није ничим допринело да се бициклисти крећу за то изграђеним и обележеним тракама односно стазама, напротив, повећање површина намењених за ккретање бициклиста допринело је чињењу још већег броја прекршаја.

Вожња бицикла кроз кружни ток и преко пешачког без руку на гувернали.

biciklisti14

Вожња левом страном у супротном смеру, али са уредно датим знаком руком за скретање.

biciklisti12

Вожња од центра тротоаром, прелаз преко једног пешачког возећи бицикл, поново вожња тротоаром, прелаз преко другог пешачког возећи и наставак вожње тротоаром…biciklisti23

Пролазак на црвено светло (бициклиста у белој кошуљи је прошао поред мене на семафору и прешао читаву раскрсницу, а на слици видите да се тек упалило жуто светло).

biciklisti37

Улазак у кружни ток у контра смеру.

biciklisti49

Понављам да је ово само део слика који служи да дочара свакодневну ситуацију у граду по питању бициклиста. Стање је по мени још горе јер  нисам имао времена да се озбиљније посветим бројању прекршаја у току једног сата, рецимо, на некој од прометнијих раскрсница. А да ситуација буде још гора побринуло се удружење грађана које пропагира бициклизам са својим предлозима којима не престаје да силује Градску управу Града Шапца. Осим предлога за “умирење саобраћаја“ у ул.Краља Александра којим се предлаже и постављање широких лежећих полицајаца (ето, џаба сам ишао у школу: мене учили да се то зову средства за успоравање саобраћаја, а не умирење), што значи да укидање једног смера кретања моторних возила, преасфалтирање улице и обележавање бициклистичких трака у оба смера није било довољно, последњи предлог који је потекао од ове умне дружине је увођење асиметричног саобраћаја у ул.Владе Јовановића, као и у ул.Краља Александра. Како тај предлог изгледа можете погледати на следећем линку.

Иако сам и у претходним чланцима из искустава много развијенијих земаља указао да изградња бициклистичке инфраструктуре сама по себи не утиче нити на повећање коришћења бицикла, нити на повећање безбедности саобраћаја (осим ако није физички одвојена од друмског), а што из горњих слика можете и закључити, поново се врши притисак од стране бициклиста на утрошку средстава грађана за њихово бахаћење иако је и претходно урађено у ул.Краља Александра и Масариковој била самовоља Градоначелника, а не плански пројекат. Јер, да није, односно да је постојао пројекат после десет месеци од пуштања кружног тока у функцију знало би се шта представља парче испред Дома ЈНА:

тротоар…

p1080161

…или паркинг.

p1080162

Испод су слике раскрснице код фабрике плочица. Негде од алатнице у Хајдук Вељковој (некадашња Народних хероја) па до “Лукоил“ пумпе асфалт је као да је прво фрезиран, па онда остављен да се стегне. Извињавам се на квалитету слика, али свако ко је ишао према Обреновцу или Ваљеву зна о чему пишем.

p1120169

p1120171

И ето нама опет бициклисте у прекршају…

p1120172

Из супротног смера ситуација је још гора.

p1120181

p1160179

У рупи од шахта неко комотно може остати без фелне…

p1160180

А о стручњаку који је пројектовао кружни ток на Думачи не треба трошити речи, јер га је мајстор урадио тако КОМПЕТЕНТНО да шлепери не могу да “заломе“ довољно, већ газе преко тротоара, са којег су избили коцке.

20160701_124946

20160701_124948

Наведена деоница припада магистралном путу М21 и њено одржавање није у надлежности града, али ситуација са слика је таква годинама. Зар онда није било приоритет ургирати и, ако треба, интервенисати са делом средстава града на овој деоници него преасфалтирати улице које су имале солидан асфалт и обележити бициклистичке траке како би се изашло у сусрет удружењу грађана које пропагира бициклизам, а не зна ни колико бициклиста има у граду? Значи не улаже се у путеве за најбројнију категорију возача, која са регистрацијом преко 40 000 моторних возила на територији града, лекарским прегледима, полагањима за возачки испит, плаћањем паркинга и казнама највише пуни градски буџет, него им се све више ограничава кретање по граду укидањем паркинга и смерова вожње, а улаже се у најбахатију категорију возача, која осим малобројним казнама ничим не пуни буџет (немају лекарске прегледе, немају возачке испите, немају техничке прегледе својих возила јер немају регистрацију, а не плаћају ни паркинг, објаснио у чланку Господари саобраћаја), и још им се омогућава да се крећу и по површинама по којима је то забрањено? Па толику компетенцију не би схватили ни Тесла, Миланковић и Пупин заједно!


Подели

2 thoughts on “КОМПЕТЕНЦИЈА (3)”

  1. Молим вас, реците ми, у Србији правила забрањују вожњу бициклом кроз пешачки прелаз?

    1. Прелазак бициклом (возећи) преко пешачког прелаза, где то саобраћајна сигнализација не показује, забрањује здрав разум.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top